Διαθεσιμότητα κι απολύσεις: Έπαινοι, αλλά και «κόκκινο φως» από την τρόικα

Επιφυλάξεις από τους δανειστές για τις 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου
Τα θετικά λόγια των τροϊκανών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τα εγκώμια περί -για πρώτη φορά- αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς στην προώθηση του προγράμματος της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας (με το πρώτο κύμα που περιλαμβάνει 12500 απασχολούμενους στο Δημόσιο να λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου) περίσσεψαν στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.
Και ο υπουργός ελπίζει πλέον βάσιμα πως οι τροϊκανοί θα δουν θετικά το αίτημά του να δοθεί μια παράταση 2-3 μηνών στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας άλλων 12500 εργαζομένων του Δημοσίου που κανονικά λήγει στα τέλη του χρόνου, προκειμένου -όπως επισημαίνουν συνεργάτες του- να προετοιμαστεί ακόμη καλύτερα.
Πρόβλημα, όμως, φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρχει επί του παρόντος με τις 4000 απολύσεις στο Δημόσιο που επίσης πρέπει να γίνουν ως τα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς η τρόϊκα εμφανίζεται μέχρι στιγμής ιδιαίτερα επιφυλακτική.
Για τους 2000 από τους 2662 εργαζόμενους της ΕΡΤ που βρέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο δρόμο χωρίς αξιολόγηση, με τον «ξαφνικό θάνατο» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι εκπρόσωποι των πιστωτών κάνουν λόγο για νομικές και πολιτικές εκκρεμότητες.
- Υπάρχουν οι προσφυγές εργαζομένων και την ερχόμενη Παρασκευή συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά του κλεισίματος της Εταιρείας.
- Δεν έχει συζητηθεί ακόμη στη Βουλή το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχο��ένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ που υπογραφόταν μόνο από τους υπουργούς της ΝΔ στην προ του ανασχηματισμού κυβέρνηση και
- Δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά η ίδρυση του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (ΝΕΡΙΤ), ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο οριστικός αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθούν.
Για τους 1000 εργαζόμενους στην Αμυντική Βιομηχανία, οι τροϊκανοί προβάλλουν πως αυτοί δεν ανήκουν πλέον στο Δημόσιο, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ, κ��θώς τα ΕΑΣ είναι προς εκκαθάριση, ιδιωτικοποίηση και πώληση.
Για τους 700 εργαζόμενους στη δημοτική ραδιοφωνία και τη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης "TV100", η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις, έχει ρίξει το μπαλάκι στους ίδιους δήμους να ανακοινώσουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετά από αξιολόγηση των δομών τους, το πλεονάζον προσωπικό τους που μπορέι να προέρχεται και από άλλους τομείς και
Για τους περίπου 300 επίορκους και κοπανατζήδες έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε και να εντοπιστούν όλοι και να βρεθούν αυτόματα εκτός Δημοσίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους πιστωτές και το ζήτημα να προστεθούν στον αριθμό των συνολικά 15000 υπό απόλυση (οι 11000 ως τα τέλη του '14) και όσοι συμβασιούχοι παραμένουν σήμερα στη δουλειά τους με δικαστικές αποφάσεις, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κι έγιναν δεκτές. Η κυβέρνηση πιστεύει πως όλοι αυτοί θα απολυθούν όταν οι υποθέσεις τους συζητηθούν επί της ουσίας, αλλά η τρόικα φαίνεται να μην επιθυμεί εκκρεμότητες, ειδικά δικαστικές, αλλά "σίγουρα πράγματα"...
Οι τροϊκανοί επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν σε όλα την ερχόμενη Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι που οι δυο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top