Τίτλοι τέλους αύριο με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών των ΑΕΙ

Συστάθηκε ειδική επιτροπή με εντολή Αρβανιτόπουλου

Ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου


To υπουργείο Παιδείας παίρνει πάνω του το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαθεσιμότητα, με την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πρυτάνεων να συναινέσουν με τη θέση της κυβέρνησης ότι υπάρχουν στα πανεπιστήμια 1500 πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι. Με εντολή του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα ξενυχτήσει απόψε (μπορεί και να ξημερώσει…) για να ετοιμάσει πόρισμα με τις διοικητικές θέσεις ανά τριτοβάθμια σχολή που θεωρεί ότι μπορούν να καταργηθούν, ώστε το αντίστοιχο προσωπικό που τις καλύπτει να μπει στη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η επιτροπή αυτή –λαμβάνοντας υπόψη και τις εκθέσεις που απέστειλαν οι πρυτάνεις, στις οποίες πάντως κάνουν λόγο για 2500 κενά στο προσωπικό των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων- έχει καταλήξει πως οι θέσεις που θα καταργηθούν κι αντίστοιχοι εργαζόμενοι θα μπουν σε πρόγραμμα κινητικότητας, θα προέλθουν από 8 ή 9 το πολύ, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κύριος Αρβανιτόπουλος θα καταθέσει τις σχετικές λίστες με τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής του υπουργείου στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει αύριο Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ τα ονόματα με τους διοικητικούς υπαλλήλους που θα μπουν στη διαθεσιμότητα, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύεται πως θα είναι έτοιμες ως τις 29 Σεπτεμβρίου, καθώς την επομένη λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η τρόϊκα, για να της δοθεί πλήρης κατάλογος με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις συνολικά 12500 απασχολουμένων στο Δημόσιο που τίθενται στην πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος ασκούσε συνεχώς πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοιχτά θέματα που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα, σε συνέντευξή του στο Star (εκπομπή “Live U”) εξέφρασε αισιοδοξία πως το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει πρωτοβουλία για το ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων και θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

Η τρόικα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Αθήνα, αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση στο ζήτημα αυτό, κατά τη συνάντηση που θα έχει το πρωΐ της ερχόμενης Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κύριος Μητσοτάκης στο Star, θέλησε να αποσυνδέσει μελλοντικά το θέμα της κινητικότητας από τις απολύσεις, αλλά και από μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων κάνοντας λόγο για θεσμική μεταρρύθμιση με μόνιμα χαρακτηριστικά που «πρέπει να έχει θετικό πρόσημο».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι έφυγαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαν μαζί του, μετά από μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν το μεσημέρι προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η αντιπροσωπεία τους έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην εξασφάλιση άλλων θέσεων εργασίας, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών θα μετακινηθεί μέσω της κινητικότητας, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο κλάδος καταργείται και όλοι οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Βεβαίως οι «κακές γλώσσες» επισημαίνουν πως το Σώμα των δημοτικών αστυνομικών δημιουργήθηκε όταν δήμαρχος Αθηναίων ήταν η αδελφή του υπουργού Ντόρα Μπακογιάννη και ο μεγαλύτερος αριθμός των δημοτικών αστυνομικών στην Αθήνα προσελήφθησαν την ίδια περίοδο…

Στενοί συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης πιστεύουν πως αν πετύχει το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας και η Ελλάδα υλοποιήσει απόλυτα τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις, τότε ενδεχομένως η Αθήνα να μπορέσει να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις παράταση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας άλλων 12500 απασχολούμενων στο Δημόσιο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία –με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα- θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο 2000 άτομα που θα προστεθούν σε ισάριθμους εργαζόμενους της ΕΡΤ, από τους 2662 που πετάχτηκαν στο δρόμο χωρίς αξιολόγηση, λόγω του «ξαφνικού θανάτου» του τότε δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top