Νέα αναβολή για τις λίστες διαθεσιμότητας-διαψεύδονται τα περί εμπλοκής

Υπουργείο Παιδείας: έδωσε σιωπηρή παράταση στην προθεσμία προς τους πρυτάνεις

Νέα, τέταρτη κατά σειρά, αναβολή, για το πρώτο κύμα κινητικότητας των 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Παιδείας έδωσε σιωπηρή παράταση στην προθεσμία προς τους πρυτάνεις -οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στο Λαύριο- και τους προέδρους των ΤΕΙ να υποβάλουν την αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματός τους που κανονικά έληγε χθες.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, παρά τις αρνήσεις από την πρώτη στιγμή των επικεφαλής των ανωτάτων κι ανωτέρων σχολών να το πράξουν, τελικά περίπου το ένα στα δυο ιδρύματα (κυρίως από την πλευρά των ΤΕΙ) έχουν αποστείλει τις σχετικές λίστες, για να αποφύγουν οριζόντια αξιολόγηση του υπουργείου Παιδείας, με βάση τις καταστάσεις μισθοδοσίας τους, όπως έχει αποφασιστεί από κυβερνητικής πλευράς. Οι ίδιες πηγές απέρριπταν τα σενάρια περί "εμπλοκής".

Άλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως μόνο από τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Καποδιστριακό, Πατρών) είναι αξιοποιήσιμες οι λίστες, ενώ όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα δηλώνουν απλώς τα κενά τους -και όχι το πλεόνασμα τους...- σε διοικητικό προσωπικό. Μάλιστα εκφράζουν φόβους για υπολειτουργία των σχολών, εφόσον υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για ένταξη 1500 διοικητικών υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν το Star (αν και το πράττουν σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, χωρίς να επιβεβαιώνονται...) πως τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα και πως σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν την κατάργηση των πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων στο Δημόσιο, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προσωπικού που προήλθε από αξιολόγηση.

Στο μεταξύ, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο�� Μητσοτάκη με τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι χθες νωρίς το πρωί είχαν κάνει συμβολική κατάληψη στο υπουργείο κι εκδιώχθηκαν από τα ΜΑΤ με τη χρήση και χημικών, με αποτέλεσμα τρεις διαδηλωτές να μεταφερθούν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο.

Ο κύριος Μητσοτάκης όρισε νέα συνάντηση μαζί τους για τα μέσα Οκτωβρίου, με την παρουσία ειδικής επιτροπής, ωστόσο οι σχολικοί φύλακες δεν έμειναν ικανοποιημένοι, αφού δεν έλαβαν την παραμικρή διαβεβαίωση ότι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους. Άλλωστε κι ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, σε συνέντευξή του στο Star, δήλωσε πως οι σχολικοί φύλακες στερούνται ιδιαιτέρων προσόντων, ώστε να απασχοληθούν π.χ. ως φύλακες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως τους είχε προτείνει στην τελευταία τους συνάντηση.

Πάντως και ο κύριος Μητσοτάκης δεν τους άφησε ιδιαίτερα περιθώρια ότι μπορούν να υλοποιηθούν οι σκέψεις του συναδέλφου του υπουργού Εσωτερικών για να μετακινηθούν στη φύλαξη σωφρονιστικών ιδρυμάτων και νοσοκομείων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους και εξήγησε αναλυτικά τη λογική του προγράμματος κινητικότητας στον δημόσιο τομέα. Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουρ��είου του -πρόσθεσε- είναι ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνεχιστεί σε πνεύμα γόνιμο και εποικοδομητικό».

Τόνισε πάντως ότι «η στρατηγική της έντασης που οδηγεί μερικές φορές στη χρήση βίας, δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της χώρας»...

Παρέμβαση υπέρ των πρωταθλητών που κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, μολονότι διορίστηκαν τιμής ένεκεν για τις διεθνείς τους (ολυμπιακές, παγκόσμιες κι ευρωπαϊκές) επιτυχίες στο Δημόσιο, έκανε ο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της και να συνεχίσει να δίνει κίνητρα στους αθλητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top