Το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι

Κερδισμένοι αναδεικνύονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας σύμφωνα με το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών ο φόρος θα είναι μειωμένος για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, ενώ θα αυξηθεί για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.

Έτσι, η πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες, θα πληρώσουν μικρότερο φόρο από το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που κ��ταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν έχουν και οικόπεδα ή αγροτεμάχια ο φόρος θα αυξηθεί σημαντικά.

Το νέο σχέδιο για το φόρο στα ακίνητα προβλέπει 20 συντελεστές για τα αστικά ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου και δέκα συντελεστές για τα αγροτεμάχια. Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εισπράξει το 2014 περίπου 2,9 δισ. ευρώ, και να αποφύγει έτσι τη διατήρηση, για έναν ακόμη χρόνο, του χαρατσιού.

Από το φόρο απαλλάσσονται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ. Απαλλαγές προβλέπονται και για επιχειρήσεις, αν για παράδειγμα ο συνολικός τους κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι οι απαλλαγές αυτές είναι ετήσιες και κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ζητούν την αναστολή της πληρωμής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top