Τι ισχύει με την κινητικότητα- ποιοι κινδυνεύουν με απόλυση

Τη Δευτέρα στην κυβέρνηση οι λίστες όσων φεύγουν από το Δημόσιο

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Διαθεσιμότητα, κινητικότητα, απολύσεις. Πολύς λόγος γίνεται για το τι ακριβώς ισχύει, ενόψη και της άφιξης στις 22 Σεπτεμβρίου της τρόϊκα που θα εξετάσει κυρίως αυτό ακριβώς το καυτό ζήτημα, αλλά και των σχετικών κυβερνητικών ανανακοινώσεων που αναμένονται τη Δευτέρα 16 του μηνός, με τις λίστες αυτών που θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Ας επιχειρήσουμε καταρχάς να εκλαϊκεύσουμε τους όρους. Στην παρούσα φάση, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, πρακτικά διαθεσιμότητα και κινητικότητα, αν και δεν ταυτίζονται, είναι -δυστυχώς- περίπου το ίδιο πράγμα. Θα λέγαμε πως η "κινητικότητα" αποτελεί την επικοινωνιακή εκδοχή του όρου "διαθεσιμότητα". Δηλαδή τον αισιόδοξο όρο για να ελπίζουν να μη χάσουν τελικά τη δουλειά τους, όσοι εργαζόμενοι επιλεγούν στις λίστες των "διαθεσίμων".

Όσοι λοιπόν τίθενται σε διαθεσιμότητα, σταματούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και αμείβονται με το 70% του μισθού τους για οκτώ μήνες, όπως προβλέπεται στην τελευταία συμφωνία, τον Ιούλιο που μας πέρασε, ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την τρόϊκα. Αν στο διάστημα αυτό, βρεθεί μέσα από το πρόγραμμα κινητικότητας κάποια άλλη θέση, όποιος -κατά σειρά από τους σχετικούς πίνακες των "διαθεσίμων"- έχει τα απαιτούμενα μόρια, όπως τα έχει προσδιορίσει το υπουργείο με εγκυκλίους του, μετακινείται και καταλαμβάνει τη θέση. Διαφορετικά μόλις παρέλθει το οκτάμηνο θα απολυθεί. ..

Κινητικότητα λοιπόν ονομάζεται το πρόγραμμα αξιολόγησης δομών και προσώπων που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την κατάργηση θέσεων, φορέων (και φυσικά προσωπικού...) που θεωρείται ότι πλεονάζουν κι εξεύρεσης άλλων που οργανισμών του Δημοσίου που έχουν αυξημένες ανάγκες σε υπαλλήλους, ώστε να μπορεί να γίνει μετακίνηση εργαζομένων σε αυτούς. Γι' αυτό ακριβώς η κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, επιμένουν με κάθε ευκαιρία να υποστηρίζουν ότι η κινητικότητα κανονικά αποτελεί πάγια ανάγκη του ελληνικού Δημοσίου και δεν πρέπει να ταυτίζεται με απολύσεις. Κάτι που τόνιζε με έμφαση ο προηγούμενος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα της κινητικότητας κι ο οποίος επιχείρησε να ξεκινήσει τις αξιολογήσεις χωρίς όμως να "αγχώνεται" από τα πιεστικά μνημονιακά χρονοδιαγράμματα τα οποία έθετε συνεχώς η τρόϊκα στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση, μέχρι που προέκυψε με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου ο "ξαφνικός θάνατος" της ΕΡΤ...

Σύμφωνα με το νέο (επικαιροποιημένο) μνημόνιο, ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν εφέτος σε πρόγραμμα κινητικότητας θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Οι 4.000 θα απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 θα πρέπει να απολυθούν από θέσεις στο Δημόσιο, άλλοι 13.000 εργαζόμενοι (2000 ακόμη εφέτος). Στη διαθεσιμότητα θα μπο��ν συνολικά 25.000 (12.500 το 2013 κι άλλοι τόσοι του χρόνου). Αρα, πρακτικά, 12.000 άτομα που έχουν ήδη μπει ή θα τεθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα γλυτώσουν την απόλυση κι απλώς θα μετακινηθούν μέσα από το πρόγραμμα της κινητικότητας σε κάποια άλλη θέση του στενού ή ευρύτερου Δημοσίου.

Οι μισές από τις 4.000 εφετινές απολύσεις έχουν ήδη βρεθεί. Πρόκειται για ισάριθμους από τους 2.662 συνολικά εργαζόμενους της ΕΡΤ που χωρίς καμιά αξιολόγηση βρέθηκαν στο δρόμο, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο τον "ξαφνικό θάνατο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς περίπου 660 θα προσληφθούν στο νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ).

Το παζλ των υπόλοιπων 2.000 απολύσεων -σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς- υπολογίζεται να προέλθει:

-Από 1.000 εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία.

-Από 700 απασχολούμενους στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Ομως η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το Star.gr, παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μόλις 433 και συγκεκριμένα 9 μόνιμοι (στα Γιάννενα), 321 αορίστου χρόνου, 7 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και 79 με συμβάσεις έργου. Ειδικά στο δημοτικό ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84", οι εργαζόμενοι είναι 191 και στα δημοτικά μέσα της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής δημοτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα "TV100", 121. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ανακρούοντας πρύμνην, δήλωσε πρόσφατα πως η δημοτική ραδιοφωνία είναι θέμα των ίδιων των δήμων (αυτονόητο, καθώς υπάρχει η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης...) και πως το όλο ζήτημα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης δομών και προσωπικού που έχουν συμφωνήσει να διεξάγουν οι δήμαρχοι, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου.

-Από επίορκους και "κοπανατζήδες" -για τους οποίους γίνονται εντατικοί έλεγχοι τους τελευταίους μήνες από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)- που υπολογίζονται σε 250-300. Όμως δεν υπάρχει μέχρι τώρα συγκεντρωτικός αριθμός για το πόσοι έχουν απομακρυνθεί εντός του 2013. Είναι πάντως γνωστό ότι από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 204 δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία 993, δηλαδή συνολικά 1.197, ενώ μόνο τον περασμένο Ιούλιο απολύθηκαν για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα 104 δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης ως τα τέλη Ιουνίου, στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούσαν 1.920 υποθέσεις, ενώ ο μέσος χρόνος για την εκδίκαση των υποθέσεων στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά υπολογίζεται σε περίπου 200 και στα δευτεροβάθμια 50 υποθέσεις το μήνα. Όπως έχει αποκαλύψει κατ' αποκλειστικότητα το Star.gr, τις προηγούμενες μέρες ή τα αμέσως προσεχή 24ωρα παραπέμφθηκαν ή θα παραπεμφθούν στα Πειθαρχικά 2.160 υπάλληλοι, από τους οποίους οι 970 με το ερώτημα της απόλυσης ή της υποχρεωτικής αργίας. Εξυπακούεται ότι όσο μεγαλύτερος αποδειχθεί ο αρ��θμός των επίορκων και "λουφαδόρων" δημοσίων υπαλλήλων, τόσοι περισσότεροι εργαζόμενοι από την ανωτέρω λίστα διαθεσιμότητας, θα γλυτώσουν την απόλυση.

Πάμε τώρα στη διαθεσιμότητα. Ηδη σε αυτή -τα στοιχεία έχει επίσης δημοσιεύσει το Star.gr- έχουν ενταχθεί:

-2.114 εκπαιδευτικοί

-2.234 σχολικοί φύλακες

-53 οδηγοί που απασχολούνταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί και θα ακολουθήσουν, καθώς έχει ήδη υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, 1.641 διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. Συνολικά δηλαδή, 4.401 συν 464, ίσον 9.042 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι μέχρι τους 12.500 που θα πρέπει ��α δοθούν ονομαστικά μέχρι τα τέλη του μήνα στην τρόϊκα, αναμένεται να βρεθούν, σύμφωνα με τις σχετικές λίστες που επεξεργάζεται τα Μέγαρο Μαξίμου από τους υπουργούς, από εργαζομένους των παρακάτω υπουργείων, ως εξής:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: 10 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: 485 καθαρίστριες τετράωρης απασχόλησης, καθώς καταργείται ο κλάδος του.

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: 500 (πολιτικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων 100 τεχνικοί).

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 100.

ΥΠΟΔΟΜΩΝ: 758 (300 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, 330 του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων κι 128 εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: 100.

ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 1.500 διοικητικοί, για τους οποίους υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι πρυτάνεις αρνούνται να τους αξιολογήσουν και αναμένεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Παιδείας που έχει δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα (Κυριακή) το βράδυ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: 350 (οι 100 από τον αθλητισμό)

ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 600 (οι 250 από τον ΟΑΕΔ και 330 από Ασφαλιστικά Ταμεία)

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 131.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: 38 (δικαστικοί επιμελητές, φύλακες και καθαρίστριες)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: 138 (οι 98 από τον ΕΟΤ).

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: 50 (οι μισοί από το πρώην υπουργείο Αιγαίου)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: 20.

Όσοι "περισσέψουν" τώρα, θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη φάση της κινητικότητας, που αφορά επίσης 12.500 εργαζομένους και θα πρέπει ο σχετικός κατάλογος να ετοιμαστεί και να δοθεί στους εκπροσώπους των δανειστών μας ως το τέλος του χρόνου. Σε αυτή αναμένεται επίσης να περιληφθούν:

1. Όσοι εντοπιστούν να έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά. Ο έλεγχος που πραγματοποιείται στους δημοτικούς αστυνομικούς έχει δείξει ότι μπορεί να φτάσουν και τους 300 αυτοί που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, ενώ ανάλογοι έλεγχοι θα γίνο��ται σε όλους όσοι εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με στόχο να επεκταθούν σε όλο το Δημόσιο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατηγορία δεν φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει μεγάλη «δεξαμενή» απολύσεων, καθώς ο έλεγχος σε όλο το Δημόσιο για υπαλλήλους που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος.

2. Όσοι συμβασιούχοι εργάζονται σε Δημόσιο ή ΟΤΑ με προσωρινές δικαστικές διαταγές, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν κι έγιναν αποδεκτές. Ο αριθμός τους δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς. Κυβερνητικά στελέχη πάντως τους υπολογίζουν σε 6.000, ωστόσο συνδικαλιστικές πηγές τους περιορίζουν σε περίπου 3.500. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγμάτευση με την τρόϊκα, ώστε εφόσον αυτοί απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις από το Δημόσιο (εκτιμάται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι θα φτάσουν τους 5.000) να υπολογιστούν ως απολύσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως ως τώρα αντιτίθενται κατηγορηματικά, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν τις ποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι αυτονόητο πως εάν μεταπειστεί η τρόϊκα, «λύνονται» τα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί πως αποτελούν μία πολύ μεγάλη «δεξαμενή», που θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και όλες τις απολύσεις του 2013 και τμήμα αυτών του 2014.

3. Περίπου 5.000 υπάλληλοι των δήμων που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με βάση την αξιολόγηση των δημοτικών αρχόντων που πρέπει να ολοκληρω��εί στα τέλη Οκτωβρίου. Πρόκειται, κυρίως, για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα, όπως και οι σχολικοί φύλακες, να κινδυνεύουν άμεσα να δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, μετά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας, καθώς η μοριοδότησή τους θα είναι ιδιαιτέρως χαμηλή ή και μηδαμινή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top