Μόνο στο STAR: Δείπνο στην Κηφισιά με "ορεκτικό"...τις νέες αλλαγές στην εκλογή Δημάρχων!

"Μαγειρέματα" στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Μόνο στο STAR: Δείπνο στην Κηφισιά με "ορεκτικό"...τις νέες αλλαγές στην εκλογή Δημάρχων!

Με δύο νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για την εκλογή δημάρχων / περιφερειαρχών και συμβουλών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μάιου προσδοκά να κάμψει το ΥΠΕΣ τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που έχουν οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε εστιατόριο της Κηφισιάς, παρουσία του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά σε περίπου 20 δημάρχους και υποψηφίους δημάρχους του δήμου Αττικής που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η συζήτηση ήταν ουσιαστική!

Η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων εξέφρασαν λιγότερες ή περισσότερες ενστάσεις για το νέο πλαίσιο και ειδικά για το εάν θα μπορεί να σχηματιστεί αυτοδιοικητική πλειοψηφία σε κάθε δήμο ή περιφέρεια .

Υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΕΣ προωθεί την εκλογή δημάρχων/ περιφερειαρχών και συμβούλων κατά την οποία η εκλογή του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων θα γίνεται με δύο ψηφοδέλτια: στο πρώτο θα υπάρχουν μόνο οι επικεφαλής των συνδυασμών – δηλαδή οι υποψήφιοι ......Δήμαρχοι και περιφερειάρχες – και στο δεύτερο τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με απόλυτη αλφαβητική σειρά .Με απλά λόγια οι δημότες από το δεύτερο ψηφοδέλτιο θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν και άλλους δημοτικούς συμβούλους, που θα ανήκουν σε διαφορετική παράταξη από τον δήμαρχο που θα εκλεγεί! Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, μόνο αν συγκεντρώσει ποσοστό 42%. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με “απλή αναλογική” και “κατώφλι” να έχουν λάβει το 5% των σταυρών, αλλά ένας υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης σύμφωνα με τη αρχική πρόταση για να εκλεγεί στο αντίστοιχο συμβούλιο θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει το 5%

Οι αλλαγές

Οι δύο νέες αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΣ είναι : α) στο ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους συμβούλους δίπλα στο όνομα του κάθε υποψηφίου να αναγράφεται και ο συνδυασμός με τον οποίο κατέρχεται β) για να μπει ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης στο νέο συμβούλιο προτείνεται η αύξηση του ποσοστού από 5% σε 7% με τις ψήφους όσων δεν πιάνουν το 7% να πηγαίνουν ως bonus στο πρώτο κόμμα!

Τα παραπάνω πάντως αναμένεται να δυσκολέψουν την στάση του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δεν έχουν διατυπώσει ως τώρα κατηγορηματική αντίθεση για τις αλλαγές αυτές.

Το νέο πλαίσιο αλλαγών θα συζητήσει στις 15:00 το μεσημέρι ο ΥΠΕΣ με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει διατυπώσει επίσημη θέση, λόγω διχογνωμίας των δημάρχων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο κ,Μιχελάκης έχει συναντηθεί με τους Περιφερειάρχες οι οποίοι πάντως δεν απορρίπτουν τις αλλαγές .Παράλληλα, το ΥΠΕΣ μελετά την κατάτμηση ορισμένων νησιωτικών κυρίως Δήμων, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Μιχελάκη με παράγοντες της Ρόδου.

Βίντεο star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top