Ιστορική συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή του ΓΓ του ΚΚΕ ��ε τον Ιερώνυμο

Κουτσούμπας: διακριτοί οι ρόλοι της εκκλησίας και των κομμάτων

Ιστορική συνάντηση  στην Αρχιεπισκοπή του ΓΓ του ΚΚΕ με τον Ιερώνυμο

Σε μία ιστορική συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή προχώρησαν ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η οποία σε αρκετούς θύμισε τις προ αρκετών ετών επαφές του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ με τον τότε ΓΓ του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.

«Είναι μια ευχάριστη μέρα για ένα πρωτόγνωρο γεγονός με την επίσκεψη του γγ του ΚΚΕ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Όπως περιέγραψε ο κ. Κουτσούμπας, η συνάντησή μας ήταν γενική, αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, οπωσδήποτε τονίστηκε κατ' επανάληψη ο διαφορετικός ρόλος της Εκκλησίας από εκείνο των κομμάτων, επομένως και του ΚΚΕ, μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με την δική του ιδεολογία, πράγμα που δεν συμβαίνει με την Εκκλησία» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: «Η Εκκλησία δεν είναι ιδεολογία, είναι πράξις, είναι βίωμα, που σημαίνει ότι κάθε στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να ανοιγόμαστε στον άλλον άνθρωπο που έχει ανάγκη και βρίσκεται σε δυσκολία" ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι "υπήρξε και ο τονισμός των αναγκών των συνανθρώπων μας, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, ο σωρός των προβλημάτων που υπάρχουν και η υποχρέωση που έχουμε, καθένας από την δική του σκοπιά, να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Επομένως για όλους μας τίθεται ένα θέμα συνευθύνης».

Όπως ακόμη ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν συζητήσεις και για τις δυσκολίες έξω από τον χώρο της Ελλάδος που έχουν επιδράσεις στην πατρίδα μας, αναφερθήκαμε στο θέμα του κινδύνου του πολέμου στην Συρία και κυρίως, από πλευράς δικής μου, τονίστηκε το θέμα των χριστιανών που βρίσκονται στην Συρία και στην Μ. Ανατολή και είναι και αυτό ένα θέμα που δημιουργεί ανησυχίες.Ήταν λοιπόν μια συζήτηση επί γενικών θεμάτων και πιστεύω ότι θα δοθεί πάλι ευκαιρία να πούμε κάτι βαθύτερο ή ουσιαστικότερο».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ δήλωσε μετά τη συνάντηση:

«Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Με τον Αρχιεπίσκοπο ανταλλάξαμε σκέψεις για τις εξελίξεις, για την κατάσταση στη χώρας μας, την κρίση που βιώνει ο λαός μας, την φτώχεια, την ανεργία, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα είδαμε την κατάσταση στην περιοχή, ενημερώσαμε τον Αρχιεπίσκοπο για την ανησυχία του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη Συρία, τους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής και βεβαίως επισημάναμε την αναγκαιότητα ο λαός μας να επαγρυπνεί γύρω από αυτές τις εξελίξεις».

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Κουτσούμπα στους «διακριτούς ρόλους» μεταξύ Εκκλησίας και πολιτικών κομμάτων. «Φυσικά είναι διακριτοί οι ρόλοι, ο ρόλος της εκκλησίας, ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων, ο ρόλος του Κομουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε, δίνουμε αυτή τη διαβεβαίωση, να παλεύουμε για το καλό του λαού μας, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σε μια άλλη κοινωνία. Αυτό τον αγώνα ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να τον κάνουμε» δήλωσε για την ακρίβεια.

Οι δημόσιες επαφές του ΚΚΕ με την Εκκλησία είχαν σταματήσει μετά την εκλογή Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, για να ξεκινήσουν σήμερα εκ νέου. Όπως στην περίπτωση toy Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ με τον Χ. Φλωράκη, όπου σημαντικό ρόλο στις καλές μεταξύ τους σχέσεις είχε παίξει η κοινή τους καταγωγή από την Καρδίτσα, ομοιότητες ς υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο καταγόμενος από τη Φθιώτιδα Δ. Κουτσούμπας ήταν επί σειρά ετών κομματικός υπεύθυνος του ΚΚΕ στη Βοιωτία, όπου ήταν μητροπολίτης (Θηβών και Λεβαδείας) ο Ιερώνυμος προτού εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top