Και οι Ολυμπιονίκες του Δημοσίου κινδυνεύουν να μπουν σε διαθεσιμότητα!

Εξαιρούνται όσοι υπηρετούν σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Και οι Ολυμπιονίκες του Δημοσίου κινδυνεύουν να μπουν σε διαθεσιμότητα!

Σε ένα άλλο βάθρο, αυτό της διαθεσιμότητας που μπορεί να συνεπάγεται ακόμη κι απόλυση από τη θέση τους σε Δημόσια Υπηρεσία, κινδυνεύουν να ανέβουν περίπου 960 Έλληνες ολυμπιονίκες και άλλοι πρωταθλητές που έφεραν στη χώρα μας παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άναψε κόκκινο φως στο αίτημά τους να εξαιρεθούν από την κινητικότητα. Αντιθέτως την ασφάλεια της τοποθέτησής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, όσοι ολυμπιονίκες είχαν επιλέξει να φορέσουν στολή.

Ανάμεσα στους 960 Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές ή πρωταθλητές Ευρώπης που κινδυνεύουν να ενταχθούν στην κινητικότητα και να απολυθούν, καθώς για τις διακρίσεις τους διορίσθηκαν σε φορείς του Δημοσίου, βρίσκονται ενδεικτικά ο μπασκετμπολίστας Γιώργος Σιγάλας, οι πολίστριες Εύα Μωραϊτίδου και Βούλα Κοζομπόλη, ο κορυφαίος αθλητής του χάντμπολ Νίκος Γραμματικός κ.α.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με αντιπροσωπεία Ολυμπιονικών απέρριψε το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα:

"Δεν μπορεί να γίνουν εξαιρέσεις για κανένα. Ειδικά όταν πλήττονται συμπολίτες μας με πενιχρά εισοδήματα".

Στους 150 ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές που προτίμησαν να τοποθετηθούν στις ένοπλες δυνάμεις ή τα σώματα ασφαλείας και δεν κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι χρυσοί ολυμπιονίκες:

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ

ΚΑΧΙ ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΙ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

ΑΙΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΛΦΑ

ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΜΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΑΝΙΔΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΣΟΥΜΕΛΕΚΑ

ΦΑΝΗ ΧΑΛΚΙΑ

καθώς και οι

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ

που υπέβαλαν κατόπιν τις παραιτήσεις τους για διάφορους λόγους.

Ο αθλητικός νόμος παρείχε τη δυνατότητα στους ολυμπιονίκες (1η έως 8η θέση σε ολυμπιακούς αγώνες) και παγκόσμιους πρωταθλητές (1η έως 6η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα) να επιλέξουν αν θέλουν να τοποθετηθούν στο Δημόσιο ή να καταταγούν σε κάποιο στρατιωτικό ή αστυνομικό σώμα.

Πάντως από το 2008, επί υπουργίας Γιάννη Ιωαννίδη, ο διορισμός των ολυμπιονικών στο Δημόσιο έχει περιοριστεί δραστικά και ουσιαστικά αφορά πλέον μόνο τους πρωταθλητές που κατακτούν μετάλλιο. Μάλιστα τότε οι ένστολοι κλήθηκαν να δίνουν έκτοτε καθημερινά το παρόν στις υπηρεσίες τους, κάτι που οδήγησε στην παραίτηση από το Σώμα τους τον Κώστα Κεντέρη και τον Ιωάννη Μελισσανίδη.

Αξιοσημείωτο είναι πως για τη διάκρισή του στο Σίδνεϋ ο Ελληνοποιημένος πρωταθλητής της πυγμαχίας Τιγκράν Ουζλιάν είχε διοριστεί στην Πυροσβεστική, αλλά δέκα χρόνια μετά συνελήφθη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, καταδικάσθηκε κι αποτάχθηκε από το Σώμα.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας να μείνουν εκτός διαθεσιμότητας όλοι οι πρωταθλητές, ενώ ανάλογη θέση διατύπωσε και αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top