Θα βρει γεμάτα ταμεία η τρόικα: Πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο!

Σταϊκούρας: Από φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα

Θα βρει γεμάτα ταμεία η τρόικα: Πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο!

Γεμάτα θα τα βρει τα κρατικά ταμεία η τρόικα, η οποία θα καταφθάσει στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες για το νέο γύρο αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε στο πρώτο επτάμηνο του έτους σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 325 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι!

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστέθηκαν άλλα 1,5 δισ. ευρώ τα οποία αφορούσαν έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Αναφορικά, εξάλλο��, με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 6,3 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. τον Ιούνιο και 8,2 δισ. τον Δεκέμβριου του 2012.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βήμα-βήμα προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα. Το πρωτογενές αποτέλεσμα, ακόμη και με τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, είναι θετικό και καλύτερο έναντι της προηγούμενης χρονιάς».

Βίντεο star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top