ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Η Ελλάδα αποκτά μεταναστευτικό κώδικα!

Τι αλλάζει, ποια τα βασικά σημεία του – Παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Η Ελλάδα αποκτά μεταναστευτικό κώδικα!

Διάπλατα ανοίγει ο δ��όμος για τη μετακίνηση μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ.

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά μεταναστευτικό κώδικα και συγκεντρώνονται 20 νόμοι, 6 προεδρικά διατάγματα και 42 άλλες κανονιστικές πράξεις σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων.

Το σχέδιο για τον νέο κώδικα παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (τον υπουργό Γιάννη Μιχελάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο και τους 2 γενικούς γραμματείς).

Βασικότερη πρόβλεψη του Μεταναστευτικού Κώδικα είναι ότι προκρίνεται ως βασική άδεια παραμονής η Άδεια Επί Μακρόν Διαμένοντος με την οποία μπορούν πολίτες τρίτων χωρών να κάνουν χρήση του δικαιώματος της κινητικότητας και να μεταβούν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Τη συγκεκριμένη άδεια δικαιούνται οι κάτοχοι εθνικών αδειών διαμονής (δεκαετούς ή αορίστου διάρκειας).

Σύμφωνα με τον νέο μεταναστευτικό κώδικα, οι κατηγορίες αδειών διαμονής από 50 γίνονται 19 (πχ. οι άδειες παροχής υπηρεσιών ή έργου, για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, για εξαρτημένη εργασία και για εργασία ενώ σπουδάζει έγιναν μία, η άδεια εργασίας).

Παράλληλα, καταργούνται περίπου 20 δικαιολογητικά για τις ανανεώσεις αδειών και προβλέπεται ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των μεταναστών δεύτερης γενιάς καθώς σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στη χώρα και έχουν πάει εδώ σχολείο, τους παρέχονται τα δικαιώματα του επι μαρκός διαμένοντος και μειώνεται η γραφειοκρατία για την ανανέωση των αδειών τους

Τέλος, αλλάζει η διαδικασία μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, εισάγονται ειδικές ταχείες διαδικασίες εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικώς παράνομοι, εναρμονίζεται η εργατική με τη μεταναστευτική νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας μόνο στους κατόχους αδειών διαμονής μακράς διάρκειας και αναπροσαρμόζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top