ΕΦΤΑ νέα μέτρα μας φέρνει το τρίτο πακέτο στήριξης

Υγεία, κοινωνική ασφάλιση και δημόσιο�� τομέας στο στόχαστρο

Το τρίτο πακέτο στήριξης βρίσκεται… ��αθ΄οδόν, και φέρνει μαζί του ούτε ένα… ούτε δυο… αλλά εφτά νέα μέτρα, τα οποία θα αφορούν τους τομείς της κοινων��κής ασφάλισης, της υγείας, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αλλά και τις ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις.

Παρόλο που το τρίτο Μνημόνιο διαψεύδεται μέχρι στιγμής, η παρασκηνιακή του προετοιμασία τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τις Βρυξέλλες, έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο ως προς το χρηματοδοτικό του σκέλος, όσο και προς τις νέες υποχρεώσεις που θα κληθεί να αναλάβει η Ελλάδα.

Στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μιας και η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ υψηλές δημοσιονομικές υποχρεώσεις, οι οποίες και πρέπει να «βγουν».

Στόχος των δανειστών μας, δεν είναι να υπάρξουν στο τρίτο Μνημόνιο περικοπές μισθών και συντάξεων, μιας και αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τα χρήματα των κρατών-μελών, σε μια χώρα που για έκτη χρονιά βρίσκεται σε ύφεση.

Το νέο δάνειο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες ανέρχεται στα 14 δις ευρώ, και θεωρείται σχετικά εύκολο να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Ωστόσο, αναμένεται να ζητηθούν περισσότερες εγγυήσεις στα νέα μέτρα.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΦΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ:

1)Περισσότερη αυτοματοποίηση στις ρήτρες αυτόματης διόρθωσης, σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίσουν να χειροτερεύουν οικονομικά, αλλά και επιλογή συγκεκριμένων τομέων όπου αν υπάρχει απόκλιση, να περικόπτονται αυτόματα κονδύλια.

2)Εφάπαξ και επικουρικές θα υποστούν σίγουρα ψαλίδι στο νέο πακέτο.

3)Θα πρέπει να συνεχιστεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η περικοπή περιττών παροχών υγείας.

4)Θα πρέπει να υπάρξει στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, είτε μέσω ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων, είτε μέσω της συμπληρωματικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες, ώστε να ελαφρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

5)Θα πρέπει να βελτιωθεί ο τομέας της Γενικής Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των ΟΤΑ, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις, είτε μέσω συγχώνευσης είτε μέσω λουκέτου.

6)Θα υπάρξει δεύτερη φάση αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, ώστε να εξαλειφθεί το βάρος και το μεγάλο κόστος που έχει η γραφειοκρατία για την Ελλάδα της κρίσης.

7)Στο τρίτο πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, η εφαρμογή της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης στη περίπτωση απόκλισης για δυο συνεχόμενα τρίμηνα, των εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top