ΑΥΤΑ είναι τα δύο σενάρια για το Ελληνικό χρέος

Επιμήκυνση αποπληρωμής με μείωση επιτοκίων ή «κούρεμα»

​Φουντώνουν τα σενάρια για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πάντως τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν είναι δύο.

Το ένα προβλέπει νέα περικοπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης, με ταυτόχρονη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των δανείων.

Το δεύτερο έχει να κάνει με ένα καθαρό «κούρεμα» του ύψους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης. Πρόκειται για τη λύση που επιδιώκει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο έχει με διάφορους τρόπους καταστήσει σαφές -χωρίς ωστόσο να το έχει δηλώσει επίσημαότι θα πρέπει να υπάρξει νέα απομείωση του ύψους του ελληνικού χρέους, ώστε να «πάρει μπρος» η ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν θα ε��ιλύει το πρόβλημα που αυτή τη στιγμή υπάρχει.

Τα υπό εξέταση σενάρια για το μέλλον του ελληνικού χρέους, όπως προαναφέρθηκε, είναι δύο και προβλέπουν:

1. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη και νέα παρέμβαση στα επιτόκια των δανείων. Αν και υπό συζήτηση είναι ακόμα και το ενδεχόμενο να ανασταλεί η καταβολή τόκων για τα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, ύψους 53 δισ. ευρώ, που έχουν εκταμιευθεί απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει τελικά μία νέα περικοπή του ύψους του επιτοκίου.

Σήμερα, το επιτόκιο που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια αυτά είναι Euribor συν 0,5%. Συνολικά, για τα 53 δισ. ευρώ η Ελλάδα πληρώνει ετησίως τόκους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Εάν το επιτόκιο περιοριστεί κατά 0,5%, τότε και οι ετήσιοι τόκοι θα μειωθούν κατά περίπου 260 εκατ. ευρώ ετησίως. Κάτι το οποίο διευκολύνει εν μέρει και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα με αυτήν την παρέμβαση, εξετάζεται και η μετάθεση της αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, εξετάζεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων κατά 30 ή και 50 χρόνια.

2. «Κούρεμα» στην αξία των δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» υπάρχει και πρόταση για «κούρεμα» των δανείων από το πρώτο πακέτο στήριξης κατά 50%. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 26,5 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 14% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα. Μία τέτοια λύση στηρίζει το ΔΝΤ, καθώς θεωρεί πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα οδηγήσει τους επενδυτές να εμπιστευτούν εκ νέου την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση να στρέψουν τα κεφάλαιά τους σε αυτήν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα που είναι και το ζητούμενο αυτή την περίοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top