ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: προχωρούν σε ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων!

ΔΕΙΤΕ τι προβλέπεται-Μια πρωτοβουλία από τις τράπεζες

ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: προχωρούν σε ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων!

Προβλέπεται ένα «μίνι κούρεμα» για κάρτες και δάνεια επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να κλείσουν.

Έτσι, σε τροχιά μαζικών ρυθμίσεων όλων των καθυστερούμενων δανείων από 30 μέρες και πάνω έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής.

Στα στεγαστικά δάνεια, η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου. Η μείωση εφαρμόζεται κυρίως σε δάνεια που χορηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ήταν σταθερού επιτοκίου, το ύψος του οποίου ήταν της τάξης του 5% και 6%.

Παράλληλα οι τράπεζες αυξάνουν τη συνολική διάρκεια αποπληρωμής και στα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα καταναλωτικά δάνεια γίνεται «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%.

Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες γίνεται και «κούρεμα» το οποίο αφορά κυρίως τους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται όταν μια κάρτα βρίσκεται σε καθυστέρηση. Δηλαδή, εάν ο πελάτης οφείλει 100 ευρώ σε κεφάλαιο που έχουν συσσωρευτεί και ληξιπρόθεσμοι τόκοι 50 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις δέχονται τη διαγραφή ενός μέρους των τόκων, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο θα ανακεφαλαιοποιηθεί.

Επίσης, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε μικρό «κούρεμα» της οφειλής επιχειρηματικού δανείου για εταιρείες που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αντιμετ��πίζουν ακόμη και το φάσμα του «λουκέτου». Το «κούρεμα» ανέρχεται στο 15% με 20% της οφειλής.

Όσο για το πώς προσδιορίζουν τα τραπεζικά στελέχη το μικρό αυτό «κούρεμα» εξηγούν:

«Αν ένας επιχειρηματίας έχει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και παράλληλα δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρει εξασφαλίσεις, τότε μπορεί να έρθει σε διακανονισμό με την τράπεζα, να πληρώσει το 80% του κεφαλαίου και στη λήξη της αποπληρωμής να του χαριστεί το υπόλοιπο 20%».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top