Bloomberg προς Ελλάδα: Τώρα που έχετε πρωτογενές πλεόνασμα, ευκαιρία… να χρεοκοπήσετε!

«Η Ελλάδα ίσως είναι σε θέση να τα καταφέρει καλύτερα μόνη της»

Bloomberg προς Ελλάδα: Τώρα που έχετε πρωτογενές πλεόνασμα, ευκαιρία… να χρεοκοπήσετε!

«Τώρα που έχετε πρωτογενές πλεόνασμα, ευκαιρία… να χρεοκοπήσετε» μας λέει το Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «Το ελληνικό πλεόνασμα ανοίγει την πόρτα για την χρεοκοπία»!

Το διεθνές μέσο σχολιάζει το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε η χώρα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί: «Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός, μετά και τις πληρωμές για την κοινωνική ασφάλιση, τους τόκους για το χρέος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται για να καλύψει το χρέος της, αλλά τουλάχιστον δεν δανείζεται για την χρηματοδότηση νέων δαπανών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «όσο καιρό η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται χρήματα για να χρηματοδοτεί τις καθημερινές ταμειακές ανάγκες της, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη αφού η άρνηση της πληρωμής των πιστωτών της θα σήμαινε, απλά, περισσότερη λιτότητα, καθώς η μοναδική εναπομείνασα πηγή χρημάτων ξαφνικά θα έλειπε».

Ωστόσο, αν το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι… πυροτέχνημα, το Bloomberg εκτιμά ότι «μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές μπορεί να είναι και η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και ένα εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους. Με δεδομένο ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα πως βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τα καταφέρνει καλύτερα μόνη της»!

Μάλιστα, η συντάκτης του δημοσιεύματος Μέγκαν ΜακΆρντλ κλείνει τονίζοντας πως «αν οι Γερμανοί συνεχίζουν να αρνούνται να διαπραγματευτούν ένα νέο κούρεμα ή και νέα οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, θα περίμενα να ακούσω να ανοίγει σύντομα η συζήτηση για χρεοκοπία από την πλευρά του Αιγαίου»…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top