Γενικό «προσκλητήριο» με… φουλ των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια

Οι έξι επιλογές για να εξασφαλίσετε ευνοϊκή συμφωνία ή «κούρεμα α λα κάρτ»

​Να μετριάσουν την απειλή των επισφαλειών, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους, επιχειρούν οι τράπεζες με νέες ρυθμίσεις, καθώς δέχονται να ρυθμίσουν ακόμη και δάνεια σε καθυστέρηση, ιδιαίτερα καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να αναστείλουν το των επισφαλειών.

Οι τράπεζες μπορεί να «κουρέψουν» κατά περίπτωση και μέρος του χρέους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων τόκων, ενώ πλέον, οι ρυθμίσεις είναι αλά καρτ, ανάλογα με το πιστοληπτικό προφίλ του δανειολήπτη, το ύψος της οφειλής και το είδος το�� δανείου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή προσημείωσης/υποθήκης σε ακίνητο, αφού έτσι μπορούν να «συμμαζευτούν» όλα τα χρέη σε ένα δάνειο, μειώνοντας σημαντικά το επιτόκιο, άρα τη δόση.

Στις περιπτώσεις, δε, πελατών που δεν έχουν μπει στην «κόκκινη ζώνη», η μεταχείριση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με αυτούς οι οποίοι έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν δυο ή και περισσότερες δόσεις.

Εάν κάποιος είναι άνεργος, τότε οι περισσότερες τράπεζες προτείνουν προγράμματα που απαλλάσσουν το δανειολήπτη από κάθε υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσού για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο όμως δεν θα υπερβαίνει τους 12-18 μήνες

Οι έξι επιλογές για να εξασφαλίσετε ευνοϊκή συμφωνία ή «κούρεμα α λα κάρτ»

1. Καταναλωτικά και κάρτες ρυθμίζονται μόνο με προσημείωση, όπου μπορεί κανείς να συγκεντρώσει καταναλωτικά δάνεια με επιτόκια 14-15% σε ένα «στεγαστικό» με επιτόκιο της τάξεως του 4%.

2. Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής με μέγιστη διάρκεια τα 45 έτη και όριο ηλικίας τα 85 έτη. Παράδειγμα: Αν κάποιος είναι 40 ετών και αποπληρώνει δάνεια διάρκειας 20 ετών, τότε μπορεί να αυξηθούν τα 20 χρόνια να αυξηθούν σε 45.

3. Καταβολή μόνο τόκων για 18 μήνες με επιτόκιο κυμαινόμενο euribor τριμήνου προσαυξημένο με περιθώριο 1,85-2%.

4. Καταβολή μόνο των τόκων για τρία χρόνια χωρίς αύξηση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και χωρίς αλλαγή του επιτοκίου.

5. Καταβολή κλασματικής δόσης για 3 έτη σε ποσοστό 40% για το πρώτο έτος , 60% για το δεύτερο έτος και 80% για το τρίτο έτος.

6. Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για καταβολή του 30% της δόσης.