Mπάιντεν: Μας συμφέρει όλους να πετύχει η Ελλάδα

«Ο Ομπάμα και εγώ γνωρίζουμε πως ο ελληνικός λαός βιώνει μια δύσκολη περίοδο»

Mπάιντεν: Μας συμφέρει όλους να πετύχει η Ελλάδα

«Έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για τη χώρα μας λίγο πριν την μεγάλης βαρύτητας συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα.

Ο Νο2 της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

«Ο πρόεδρος και εγώ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οποία απαίτησε τεράστιες θυσίες. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα είναι αναγκαίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της, αλλά νιώθουμε απόλυτα το κόστος που υπομένει. Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης και προσθέτει: «Εχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως έκανα και κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2011, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται αλληλέγγυες προς τους Ελληνες φίλους μας, καθώς αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις σας και να επιταχύνουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Ο Μπάιντεν αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο Ομπάμα θα πιέσει για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής. Σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν την ανεργία στην Ευρώπη καθώς, όπως τονίζει, η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής.

«Οι προοπτικές εξεύρεσης νέων ενεργειακών πηγών είναι πολύ ευπρόσδεκτες και μπορεί να προσφέρουν μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα και την περιοχή» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ενθαρρύνει την Αθήνα να προχωρήσει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Τέλος, ο Μπάιντεν, που διατηρεί δεσμούς με την ελληνική ομογένεια εδώ και δεκαετίες (άλλωστε ο ίδιος έχει αποκαλέσει χαριτολογώντας τον εαυτό του «Μπαϊντενόπουλος»), προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ισχυρή φωνή» στην Ανατολική Μεσόγειο, και χαιρετίζει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που, όπως υπογραμμίζει, μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top