Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα- Σαμαρά

Αναχωρεί την Τρίτη για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα- Σαμαρά

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου την Πέμπτη να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για το σύνολο των θεμάτων με πρώτο την προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση.

Η ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο περιλαμβάνει τα θέματα:

Οικονομική κρίση

Εξελίξεις στην ΕΕ

Ενεργειακά Θέματα

Κυπριακό-Σκοπιανό

Εξελίξεις σε Αίγυπτο και Συρία

Η επίσκεψη σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού γίνεται σε μια καλή χρονική συγκυρία καθώς όπως λένε πριν από ένα χρόνο οι περισσότεροι προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ κάτι που δεν συνέβη

«Τώρα που η Ελλάδα πέτυχε να σταθεροποιηθεί εσωτερικά και να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε με την Ουάσιγκτον τη νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος πρωθυπουργός για τη σημασία της συνάντησης.

Όπως πρόσθεσε, «στο πρόσωπο του Μπάρακ Ομπάμα βλέπουμε έναν φίλο και έναν σύμμαχο. Μόνο που τέτοιες σχέσεις χρειάζονται επαναπροσδιορισμό σε κρίσιμες καμπές. Και τέτοια είναι η εποχή που ζούμε. Μια κρίσιμη καμπή».

Το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη συμφωνία για τον αγωγό ΤAP που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε ένα στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πιστεύω ότι ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τις αντίστοιχες δικές μας ανησυχίες. Και τα συμφέροντα της Ελλάδας, να υπάρξει δηλαδή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, συμπίπτουν με τις αντίστοιχες επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ταξιδέψει και στη Νέα Υόρκη όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top