Κατάργηση εισφορών στα πρώτα 400 ευρώ των μισθών

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Κατάργηση εισφορών στα πρώτα 400 ευρώ των μισθών

Τσουνάμι αλλαγών ετοιμάζεται να παρασύρει ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, αφού η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σαρωτικές αλλαγές που αγγίζουν τις εισφορές στα ταμεία, τις συντάξεις, το εφάπαξ και προβλέπουν και μαζικές συγχωνεύσεις ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των αλλαγών στο ασφαλιστικό θα ανοίξει τον Οκτώβριο και στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση των εισφορών κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2016, όπως προβλέπει το μνημόνιο, ξεκινώντας από την 1/1/2014.

Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνει ο εργοδότης μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή 400 ευρώ και τη διατήρηση της υποχρέωσης πληρωμής εισφορών για το τμήμα του μισθού άνω των 200 ή 400 ευρώ.

Όσο για την απώλεια εσόδων που θα προκύψει για το ασφαλιστικό σύστημα, αυτή θα κα��υφθεί με νέες αυξήσεις στη φορολογία, είτε στα εισοδήματα, είτε στην ακίνητη περιουσία.

Τα στελέχη του ΔΝΤ προτείνουν για την αναδιάρθρωση των Εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης τα εξής:

-Οι εργοδότες που καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ θα απαλλάσσονται από την καταβολή του δικού τους ποσοστού (28%) για κάθε εργαζόμενο μέχρι ενός καθορισμένου ύψους μισθού, που θα μπορούσε να είναι 100, 200, 300 ή 400 ευρώ.

-Η βάση για τις εργοδοτικές εισφορές θα μπορούσε να περιοριστεί στους μισθούς που υπερβαίνουν αυτό το όριο. Δηλαδή, σε έναν μισθωτό των 1.200 ευρώ ο εργοδότης να έχει απαλλαγή εισφορών μέχρι τα 300 ή τα 400 ευρώ και να πληρώνει εισφορές μόνο για τα υπόλοιπα 900 ή τα 800 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος των 800 ευρώ θα ασφαλίζεται μόνο για τα 500 ή τα 400 ευρώ.

-Το ανώτατο όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από το ανώτατο όριο να μην επωφελούνται από την ελάφρυνση αυτή. Σήμερα το ανώτατο όριο μισθού μέχρι του οποίου εισπράττονται εισφορές είναι 5.435 ευρώ. Το ΔΝΤ λέει ότι αυτό το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 200, 300 ή 400 ευρώ.

απαλλαγή αυτή θα επιφέρει απώλεια εσόδων που μπορεί να καλυφθεί είτε με τη μετατόπιση του βάρους στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ και άλλοι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) είτε στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top