Α. Σαμαράς: «Ούτε εκλογές θέλω, αλλά ούτε εκβιάζομαι»

«Έχω τα μάτια μου ανοιχτά»

Α. Σαμαράς: «Ούτε εκλογές θέλω, αλλά ούτε εκβιάζομαι»

Δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του, αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται το 2014 και προβλέπει ότι οι συνθήκες φέτος θα είναι διαφορετικές.

«Πέρσι οι δυσκολίες ήταν δραματικές και μάλιστα σε κλίμα αβεβαιότητας. Φέτος η αβεβαιότητα έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και δυσκολίες υπάρχουν αλλά είναι σαφώς μικρότερες», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πλέον υπάρχουν προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, όσο δεν παρεκκλίνουμε από τον σωστό δρόμο.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ «μακράς πνοής», τονίζοντας ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να γίνει πιο ουσιαστική.

«Διαφωνίες για το παρελθόν υπάρχουν αναμφίβολα. Αλλά έχουμε σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της, έχουμε την ίδια αίσθηση ευθύνης να φέρουμε εις πέρας αυτό το κρίσιμο έργο κι έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό χειροπιαστά αποτελέσματα», είπε.

Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός:

«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω. Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα. Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας. Για το καλό του τόπου, Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά».

Ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι στις δημοσκοπήσεις η πλει��ψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του συμμαζέματος του δημόσιου τομέα.

«Κοιτάξτε για τι συζητάμε: Σε μία χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε ένα υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το 3,5% του συνολικού προσωπικού. Από αυτό το 3,5% που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά, κυρίως άνθρωποι που προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά ή παρέμεναν στις θέσεις τους μη αξιοκρατικά, ενώ το 1,5% θα αλλάξει απασχόληση και θα παραμείνει στο Δημόσιο. Το σπουδαιότερο: Για καθέναν από αυτούς που απομακρύνονται θα προσληφθεί με αξιοκρατικό τρόπο ένας νέος. Και μάλιστα σε θέσεις που τους έχουμε πραγματικά ανάγκη, νοσοκομεία, ΚΕΠ, κ.ά. Άρα από αυτό η ανεργία δεν θα επηρεαστεί καθόλου», είπε και τόνισε ότι αυτοί που αντιδρούν είναι οι… «βολεμένοι».

«Σήμερα αντιδρούν κυρίως οι βολεμένοι. Καιρό τώρα η κοινωνία αναρωτιόταν: Έως πότε θα πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας τον δημόσιο τομέα που παρέμενε άθικτος σε εποχές κρίσης; Έως πότε θα μείνουν αλώβητα τα κάστρα των βολεμένων. Σήμερα αντιδρούν κυρίως οι βολεμένοι και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στις αντιστάσεις των βολεμένων. Αλλά η κοινωνία είναι εναντίον τους», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο όπως είπε δεν βλέπει κανένα περιθώριο για συναίνεση και συνεργασία.

«Βλέπετε κάποιο τέτοιο περιθώριο; Έχουν στηρίξει έστω και μία μεταρρύθμιση; Έχουν ψηφίσει έστω και μία περιστολή σπατάλης; Έχουν εμφανίσει έστω και μία πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ως εναλλακτική λύση; Έχουν αφήσει έστω και μία συντεχνιακή απεργία κόντρα στο δημόσιο συμφέρον που να μην την υποστηρίξουν; Έχει υπάρξει έστω και μία επένδυση που να μην προσπαθήσουν να τη διώξουν; Έχει υπάρξει έστω και ένας ύποπτος τρομοκρατίας ή κουκουλοφόρος που να μην ζητήσουν την απελευθέρωσή του; Ακόμη και μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Διαλαλούν ότι διέλυσαν τις συνιστώσες τους αλλά κάθε μέρα τα χτυπήματα μεταξύ τους πάνε κι έρχονται. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους για να ξέρουμε κι εμείς με ποιον θα συνεννοηθούμε», τόνισε.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον Φ. Κουβέλη με τον οποίο όπως είπε «οι δίαυλοι μένουν ανοιχτοί.

«Οι δίαυλοι ασφαλώς και μένουν ανοιχτοί. Αν και με κάποιες δηλώσεις του τελευταία αδίκησε τον εαυτό του», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top