Κατώτατος μισθός: «Στα 586€ μέχρι το 2016» λέει ο Βρούτσης - Τι αλλάζει από το 2017

Πως θα διαμορφώνεται: Δείτε τι μας περιμένει και τι ισχύει στην Ευρώπη

Το μη χείρον, βέλτιστον: «Σταθερός στα 586 ευρώ μέχρι το 2016 θα παραμείνει ο κατώτατος μισθός», όπως διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Προχωρά στη θεσμοθέτηση δυο ακόμη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, αντίστοιχα. Πρόκειται για το νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)» εξήγησε ο κ. Βρούτσης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως «η αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν».

Πως θα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

Ο νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού για το σύνολο της χώρας και της οικονομίας θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του Ν.4093/2012 από την ελληνική Βουλή, κατ΄ εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο ν.4046/2012.

Με τη διάταξη που περιλαμβάνει το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού, εξειδικεύεται και περιγράφεται λεπτομερώς.

Όπως προβλέπεται, λοιπόν, ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, ύστερα όμως από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Στο παρελθόν, ο κατώτατος μισθός οριζόταν με αποκλειστική διμερή συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών…

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, ο νέος μηχανισμός κατώτατου μισθού εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές όπου ο καθορισμός του νομοθετημένου κατώτατου μισθού γίνεται από το κράτος - είτε με διάταξη νόμου ή με Υπουργική Απόφαση.

Το πλαίσιο αυτό ισχύει σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης όπου ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Μετά και την αλλαγή του πλαισίου στην Ελλάδα, οι χώρες όπου θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με συλλογικές συμβάσεις θα είναι το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top