Ήγγικεν η ώρα: Ανακοινώνονται αύριο τα αποτελέσματα των ερευνών για πετρέλαιο!

Ιόνιο Πέλαγος & νότια Κρήτη στο επίκεντρο - ΥΠΕΚΑ:Προκήρυξη διαγωνισμού το 2014

«Μετά από 15 χρόνια αδράνειας, η συγκεκριμένη περιοχή ξαναμπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά μάλιστα και από τις πρόσφατες, πολλά υποσχόμενες, ανακαλύψεις στην περιοχή της Μεσογείου».

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής PGS για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.

«Η εν λόγω περιοχή, που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» τονίζει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2014: «Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες θα αξιολογήσουν το δυναμικό των περιοχών και θα σταθμίσουν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για παραχώρηση περιοχών (“οικοπέδων”) προς έρευνα, που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν στα μέσα του 2014. Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα».

«Η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP, αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της, πολιτικά ταραγμένης, Νοτιανατολικής Μεσογείου» σ��ολίασε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κέντρο βάρος της PGS επικεντρώνεται α) στη βόρεια περιοχή 10x10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Προαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone), β) στα νότια, γύρω από το Κατάκολο Ηλείας και γ) νότια της Κρήτης, στη Μεσογειακή ράχη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top