Σε πέντε δόσεις το 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ

«Κλείδωσε» ο φόρος ακινήτων για το 2014

Ολοκληρώθηκε όπως σας γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα όπου συζητήθηκαν ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το δημοσιονομικό κενό και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να συναίνεσε στην είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων για το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε ενώ «κλειδώνει» η συμφωνία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με 33 συντελεστές, που θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστική η λακωνική δήλωση παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο μετά από την περίπου 2,5 ωρών συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές».

Το νέο σύστημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014 θα στηριχτεί σε 33 συντελεστές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα και στα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Περαιτέρω, ο συντελεστής φόρου θα αυξομειώνεται με την εφαρμογή άλλων συντελεστών που θα αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ή του 1,5 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται ��αι θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top