Οι τροϊκανοί επιστρέφουν την Δευτέρα με άγριες διαθέσεις-Ποια τα μεγάλα «αγκάθια»

Απειλούν με νέα μέτρα. Θα τους πείσουμε για το αντίθετο;

Οι τροϊκανοί επιστρέφουν την Δευτέρα με άγριες διαθέσεις-Ποια τα μεγάλα «αγκάθια»

Στην Αθήνα φτάνει αύριο το κλιμάκιο της Τρόικα και οι δανειστές θα έχουν συναντήσεις το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο φόρος ακινήτων και η «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, θα βρεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ήδη οι δανειστές έχουν στείλει το προσχέδιο του μνημονίου το οποίο περιλαμβάνει νέα μέτρα στην περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα από τις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 σε τέσσερις δόσεις, αντί πέντε που προβλέπονταν αρχικά, αλλά και φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, και προσλήψεις στο Δημόσιο.

Πριν από το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, Ματίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ο κ. Στουρνάρας θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους νέους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει παράταση, ώστε να «να εξασφαλιστεί χρονική άνεση για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια».

Η πρόταση της τελευταίας στιγμής που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή είναι να οδηγούνται κάθε μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο.

Σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, ο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο παραμένει, καθώς οι δανειστές φέρεται να έχουν απορρίψει ως «πολύπλοκα και δυσνόητα» όλα τα σενάρια που τους παρουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα η εκκρεμότητα να παραμένει και όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Τα δύο υπουργεία θα προσπαθήσουν να πείσουν την τρόικα για τα αιτήματά τους παρουσιάζοντας λίστα με απολύσεις που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, οι ��ποίες θα υπερκαλύπτουν το μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων στο σύνολο του 2013. Βασική πηγή θα είναι η ΕΡΤ, οι αμυντικές βιομηχανίες, τα ΕΛΤΑ και άλλες ΔΕΚΟ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top