ΕΡΧΕΤΑΙ απελευθέρωση τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ!Τι αλλάζει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έως 15% οι μειώσεις στα βιομηχανικά

​Η απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουλίου δεν θα φέρει ανατιμήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες!

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, καθώς και ελάφρυνση των τιμολογίων στην υψηλή τάση, η οποία αφορά κυρίως τις μεγάλες βιομηχανίες, μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ με εξαίρεση εκείνα τα οποία ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές θα διαμορφώνονται από μεθαύριο ελεύθερα και θα ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Ως τώρα, η ΡΑΕ εισηγείτο στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το ύψος των τιμολογίων και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την κυβέρνηση.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν θα αλλάξουν την 1η Ιουλίου και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πολιτική έως το τέλος του έτους.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, ανέργους κλπ.) ισχύουν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, απαγόρευση διακοπής και ειδικό τιμολόγιο, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440.000 καταναλωτές (150.000 περισσότεροι σε σχέση με την αρχή του χρόνου).

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η επιχείρηση αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που αντιπροσωπεύουν το 30 % του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού) και τμήματος της εμπορίας, προκειμ��νου να διαμορφωθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

Αναμένεται, δηλαδή, ο καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν στη νέα εταιρεία το 30% των πελατών.

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει ακόμη πώληση συμμετοχών στα δίκτυα και διάθεση του 17 % των μετοχών από το 51 % το οποίο ελέγχει σήμερα το Δημόσιο.

Για το θέμα της συμμετοχής του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται νομικό κώλυμα, με βάση γνωματεύσεις που έχει στη διάθεση του, αλλά ηθικό λόγω της διετούς ιδιότητας του εκπροσώπου εργαζομένων και εκπροσώπου της εργοδοσίας.

Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τον κ. Φωτόπουλο η επιλογή της μιας από τις δυο θέσεις και ο τελευταίος δεσμεύθηκε να απαντήσει σύντομα, κάτι όμως που δεν έχει γίνει.

Πάντως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του ως επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης, που δεν παρέστη και δεν μίλησε στη γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top