Πού θα «ανοίξουν» δουλειές με τον αγωγό TAP

Tι σημαίνει για την χώρα μας η διέλευση του αζέρικου αερίου

Πού θα «ανοίξουν» δουλειές με τον αγωγό TAP

Γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη έχει για την χώρα μας η κατασκευή του αγωγού ΤΑP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη δυτική Ευρώπη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2014, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2018.

Ο TAP (Trans Adriatic Pipeline) είναι μία από τις μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, ύψους 1,5 δις. ευρώ και οι διαδικασίες για την κατασκευή του θα γίνουν με την μέθοδο fast track.

Έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. Αρχικά, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, την οποία στο μέλλον θα μπορεί να αν��βαθμίσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου –το οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 5% στην κοινοπραξία- από τη λειτουργία του αγωγού εκτιμώνται σε 320 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, ενώ δεν προβλέπεται η είσπραξη τελών διέλευσης.

Παράλληλα, από την στιγμή που θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τέλος, η εισροή ενός δισ. κυβικών μέτρων αζέρικου φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση των τιμών, ενώ, σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top