Κατ' ιδίαν συνάντηση Βενιζέλου-Κουβέλη για την ΕΡΤ

Δείτε τα βασικά σενάρια για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Κατ

​«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες ώρες! Συνεργάτες των κυρίων Βενιζελου και Κουβέλη κλείνουν το ένα κινητό και ανοίγουν το άλλο, προκειμένου να βρεθεί κοινή γραμμή στη διαχείριση της κυβερνητικής κρίσης που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με θέμα την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά-Βενιζέλου και Βενιζέλου-Κουβέλη, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή με αντικείμενο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με τον πρωθυπουργό στις 6 το απόγευμα.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, η στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων όσον αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν έχει αλλάξει, ενώ τόσο ο κ.Κουβέλης όσο και ο κ.Βενιζέλος δεν επιθυμούν τις πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρές ως προς το ύφος ανακοινώσεις τους τα δύο κόμματα υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι οφείλει τάχιστα να επαναλειτουργήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ώστε να προχωρήσει στην εκπομπή προγράμματος.

Στην Ιπποκράτους ο Βαγγέλης Βενιζέλος επανέλαβε στους συνεργάτες του ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από την Αγία Παρασκευή με όλο το προσωπικό και να αρχίσει άμεσα η διαδικασία εκκαθάρισής της, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα ΕΡΤ, η σημερινή συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει και στα άλλα επίπεδα που αφορ��ύν την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Εάν το θέμα ΕΡΤ επιλυθεί, τότε σήμερα θα γίνει διεξοδική συζήτηση στο Μαξίμου για τους όρους της κυβερνητικής λειτουργίας και τον ανασχηματισμό.

«Δεν βοηθάει πάντως ο Σαμαράς. Μας φέρνει σε δύσκολη θέση», δήλωναν υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ αποτιμώντας την κατάσταση.

Την ίδια ώρα η Αγίου Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφασή του για την ΕΡΤ ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία της με το ίδιο προσωπικό, σαν να ήταν η προηγούμενη Δευτέρα πριν από το κλείσιμο.

Αυτα είναι τα σενάρια για τη νέα ΕΡΤ

Τα σενάρια πάντως που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά, δύο όμως από ότι φαίνεται είναι τα βασικά! Το πρώτο λέει ότι ο μεταβατικός φορέας θα λειτουργήσει απ' τη Βουλή καθώς οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ τελούν υπό την κατάληψη των πρώην εργαζόμενων. Για να είναι δυνατό να εκπέμπει το πρόγραμμα που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει να εργάζονται στον φορέα αυτόν περί τα 400 άτομα τα οποία και θα υπογράψουν σχετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δίμηνες) και έργου.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι για να μην υπάρξουν νέες αναταράξεις τουλάχιστον στο επίπεδο εγκαταστάσεων και του προσωπικού να προσληφθούν στον νέο φορέα και για δύο μήνες (και πάλι δίμηνες συμβάσεις) οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους και στο πλαίσιο του νέου φορέα να ξεκινήσουν οι εκπομπές από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Από το νέο σχήμα θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στη “Ραδιοτηλεόραση” και στα μουσικά σύνολα, όπως προβλέπει και η απόφαση του ΣτΕ!

Όποιο σενάριο πάντως και να επικρατήσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θεωρούνται ήδη απολυμένοι, αφού οι νέες συμβάσεις δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση νέα πρόσληψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών (θα δημιουργηθεί αρμόδια διεύθυνση) και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη. Σε αυτό το σημείο μάλιστα το Μαξίμου τονίζει πως αν το επιθυμούν οι δύο εταίροι, μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- ο οποίος θα εποπτεύει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Η μπάλα παίρνει και τον … Στουρνάρα

Βενιζέλος και Κουβέλης ρίχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «μαύρο» στον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα , κατηγορώντας τον πως παρά την απόφαση του ΣτΕ, επέδειξε χθες αδράνεια και δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπομπή προγράμματος από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Βίντεο mega

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top