Σαμαράς: «μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεβολευτούν οι βολεμένοι;»

Τι αναφέρει σε άρθρο του για την ΕΡΤ

Αμετακίνητος στη θέση του για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αντικατάστασή της από έναν νέο δημόσιο οργανισμό παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς. Σε άρθρο του λίγο πριν την κρίσιμη σύσκεψη των τριών αρχηγών, την Δευτέρα, τονίζει πως δεν μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις δίχως να ξεβολευτούν κάποιοι και διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές.

«Μπορείς να ��άνεις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεβολευτούν οι βολεμένοι; Μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς να συγκρουστείς με όλους εκείνους που πασχίζουν να διασώσουν τα προνόμιά τους; Μπορεί να αλλάξει η χώρα χωρίς τολμηρές τομές; Μπορείς να ζητάς από τον κόσμο να υποστεί θυσίες, όταν βλέπει να μένουν άθικτα γύρω του «προπύργια» και σύμβολα αδιαφάνειας και διαφθοράς; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά ασφαλώς. Όλοι ξέρουν την απάντηση...», γράφει ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο κ. Σαμαράς τονίζει πως το προγραμματικό πρόβλημα δεν είναι η ΕΡΤ, ούτε η δημόσια ενημέρωση και συνεχίζει: «την έβριζαν ως “απαξιωμένη” και “χειραγωγούμενη” εκείνοι που σήμερα... θρηνούν! Κι αποκαλύπτουν έτσι γιατί ο κόσμος αποστρέφεται σήμερα το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν αντέχει την υποκρισία του!».

«Ασφαλώς το πρόβλημα δεν είναι ούτε η «δημόσια ενημέρωση». Γιατί, απλούστατα, δεν υπήρχε δημόσια ενημέρωση για πολύ καιρό! Πώς να υπάρχει; Αφού η ΕΡΤ βρισκόταν μόνιμα σε... απεργία! Ποιος δεν θυμάται τις “ξαφνικές” απεργίες σε κάθε κρίσιμη επίσκεψη ξένου ηγέτη, όταν ερχόταν να προσφέρει στήριξη στη χώρα μας; Ή όταν η ελληνική ηγεσία πήγαινε στο εξωτερικό για να κερδίσει τη στήριξη μεγάλων χωρών; Αυτή η μόνιμη απεργία ήταν η... “δημόσια ενημέρωση” που θέλουν και αξίζουν οι Έλληνες; Αυτήν υπερασπίζονται σήμερα με ρεσιτάλ υποκρισίας;».

Eπισημαίνοντας πως ο Εισαγγελέας Διαφθοράς διέταξε δικαστική έρευνα για την ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρχει ένας σύγ��ρονος, υγιής οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης, όχι κομματικά ελεγχόμενος και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

«Το πρόβλημα, για να το πω πιο ωμά, είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει δίκιο όταν αναρωτιέται: Καλά οι θυσίες που επιβάλλετε σε όλους μας και που θα είναι, όπως μας λέτε, “προσωρινές”... Έχετε, όμως, τα κότσια, έχετε την πολιτική βούληση, να τα βάλετε και με τους ισχυρούς και με τα ολοφάνερα κάστρα της σπατάλης; Είστε εσείς διαφορετικοί, ώστε να κάνετε τη διαφορά; Ή μήπως είστε «μια από τα ίδια»; Γιατί κι άλλοι μας έταξαν την “εξυγίανση” της ΕΡΤ. Και δεν προχώρησε τίποτε. Ούτε ένα βήμα!», προσθέτει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει: «πράγματι, δεν προχώρησε γιατί τα προνόμια ήταν τόσο καλά προστατευμένα και η αδιαφάνεια τόσο δ��άχυτη και τόσο προσεκτικά κατοχυρωμένη, που κανείς δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Κι όσο ο κόσμος έβλεπε να συνεχίζεται η ίδια νοσηρή κατάσταση στην ΕΡΤ κουνούσε το κεφάλι του και μονολογούσε: Ολοι ίδιοι είναι! Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους. Μόνον εμάς, τους απλούς πολίτες, θεωρούν "υποζύγια" και μας φορτώνουν όλα τα βάρη».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως δεν είναι όλοι ίδιοι και επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, αρκετοί από τους οποίους θα ξαναπροσληφθούν στον νέο Οργανισμό, με αξιοκρατία.

«Τόσον καιρό αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τώρα δίνουμε τη μάχη για να α��ακτήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής μέσα στην Ελλάδα. Κι αυτή είναι, πρωτίστως, μάχη Δημοκρατίας! Γιατί αν δεν πείσουμε τον κόσμο ότι εννοούμε αυτά που λέμε, καιροφυλακτούν πάσης φύσεως εχθροί της Δημοκρατίας. Μεταρρυθμίσεις και Δημοκρατία πάνε μαζί. Μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιήσουμε, όχι μόνο την Οικονομία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά δεν γίνονται αν δεν είσαι έτοιμος “να σπάσεις αυγά”. Άλλωστε και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας. Έτσι δεν είναι;», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Σαμαράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top