Τη Δευτέρα τα σπουδαία για την ΕΡΤ με συνάντηση αρχηγών

«Πυρετός» το Σαββατοκύριακο - τα δύο σενάρια

Τη Δευτέρα τα σπουδαία για την ΕΡΤ με συνάντηση αρχηγών

Αιώνας θα φανεί το Σαββατοκύριακο στους κυβερνητικούς εταίρους καθώς αναζητείται η χρυσή τομή για το θέμα της ΕΡΤ, μετά και την συμβιβαστική λύση που πρότεινε ο πρωθυπουργός. Τα βλέ��ματα στρέφονται στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη την Δευτέρα, ενώ στο βάθος υπάρχουν... κάλπες!

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, ο κ. Σαμαράς πρότεινε το βράδυ της Παρασκευής την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, που θα προσληφθούν από επιτροπή ευρείας διακομματικής επιτροπής.

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήταν αρνητικές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τα δύο κόμματα επιμένουν στο άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ.

Στο μεταξύ, την Δευτέρα αναμένεται και η προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή του λουκέτου, έπειτα από προσφυγή της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, απόφαση που έχει ιδιαίτερο ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Συμβιβασμός/ Ανασχηματισμός ή εκλογές

Οι διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, στις 18:00, οπότε και έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, μία ημέρα μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο θέλει τους κυβερνητικούς εταίρους να προχωρούν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και να βρίσκουν λύση στο θέμα που έχει προκύψει, με τον ανασχηματισμό να κάνει την εμφάνισή του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην περίπτωση αυτή θα έχουμε έξοδο των κ.κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που θα επιτρέψει την είσοδο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανάληψη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από πρόσωπο διατεθειμένο να προχωρήσει τις ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το αδιέξοδο να παραμένει, την κυβερνητική κρίση να βαθαίνει και, τελικά, να στήνονται κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Ιουλίου.

Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι εκλογές θα γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο που δίνει πριμ 30 εδρών στο πρώτο κόμμα, το οποίο καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος την επόμενη μέρα. Ρόλο θα παίξει και το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής: αν συγκεντρώσουν π.χ. 18,7%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 33%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top