Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία

Πλειστηριασμούς σε δόσεις απαιτεί η τρόικα

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης και τα κλιμάκια της τρόικας συζητούν επί του θέματος και αναμένεται η σύνταξη του σχεδίου, βάσει του οποίου θα γίνει η άρση από 1η Ιανουαρίου του 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, περιγράφεται εμμέσως η αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς, μέσω σχεδίου, από το Σεπτέμβριο του 2013.

Η άρση των πλειστηριασμών θα γίνεται ως εξής: Κάθε έξι μήνες θα μειώνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό κατά 50.000 ευρώ. Έτσι, με την άρση τα πρώτα που θα πλειστηριασθούν θα έχουν αξία 200.000 ευρώ, μετά από έξι μήνες θα ακολουθήσει πακέτο με αντικειμενική αξία 150.000 κ.ο.κ. Στόχος, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, είναι να φτάσει ο πήχης στα ακίνητα σημερινής αξίας 100.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν και την κρίσιμη μάζα αυτών που δεν αποπληρώνονται.

Από τους πλειστηριασμούς θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία μόνο για τους οικονομικά επιβαρυμένους δανειολήπτες, τους ασθενείς, τους ανέργους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου της οικονομικής τους κατάστασης.

Στα κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψιν και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, repos…

Βαρόμετρο στη διαδικασία των πλειστηριασμών θα αποτελεί το γεγονός αν ο δανειολήπτης έχει κι άλλα ακίνητα στην κατοχή του. Τότε δεν μπορεί να γλιτώσει των πλειστηριασμό ή θα κληθεί να εκποιήσει ακίνητη περιουσία για να σώσει το εν λόγω ακίνητο.

Ως εναλλακτική πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι η άρση της αναστολής ως εξής: τα ακίνητα του 2009 να βγουν σε πλειστηριασμό το 2014, τα ακίνητα που χτύπησαν «κόκκινο» το 2010 να πλειστηριασθούν το 2015 και ούτω καθεξής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top