Bloomberg για Ελλάδα: Καμία χώρα δεν έχει ζήσει τέτοια καταστροφή εν καιρώ ειρήνης!

«Είναι αρκετή η αισιοδοξία από μόνη για να αλλάξει το κλίμα;»

Bloomberg για Ελλάδα: Καμία χώρα δεν έχει ζήσει τέτοια καταστροφή εν καιρώ ειρήνης!

«Είναι άραγε η στιγμή για να ποντάρει κανείς στην “ανάρρωση” της Ελλάδας» αναρωτιέται σε δημοσίευμα του στο Bloomberg ο δημοσιογράφος Μάθιου Κλάιν, ο οποίος τονίζει με έμφαση πως η Ελλάδα έχει υποστεί μια καταστροφή που «καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει, από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης».

Αναρωτώμενο εάν ήρθε όντως η ώρα για να κάνει την «στροφή» η ελληνική οικονομία, το Βloomberg επισημαίνει ότι οι Έλληνες ελλείψει άλλων επιλογών κάνουν υπομονή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν το ίδιο και οι επενδυτές.

«Είναι αρκετή η συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάρρωση του Έλληνα ασθενή για να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές;» αναρωτιέται ο Κλάιν, ο οποίος παραθέτει μια σειρά από αριθμούς και στοιχεία εκτιμώντας πως ίσως ακόμη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στη χώρα μας.

«Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και -αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος- θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο επτά ετών». Ωστόσο, αναρωτιέται πως θα γίνει η προσέλκυση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις και παραθέτει την εκτίμηση του Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μιχάλη Μασουράκη, ότι «όλες οι βελτιώσεις του κόσμου δεν θα βοηθήσουν αν δεν επιστρέψει η ρευστότητα».

Ο δημοσιογράφος της Bloomberg αναφέρει δύο παραδείγματα επενδύσεων: «Ο Ρόμπερτ βαν Πεππαλένταμ, ο επικεφαλής της Procter & Gamble στην Ελλάδα είπε ότι πρόσφατα εγκαινίασαν ένα καινούργιο ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα για να εκμεταλλευτούν το φθηνό και καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Ο Τζον Φράσκα, επικεφαλής του Logistics της Hewlett Packard τόνισε ότι το βελτιωμένο λιμάνι του Πειραιά είναι ο ιδανικός κόμβος για την μεταφορά των προϊόντων της από την Κίνα και την Τουρκία, πολύ καλύτερος από τους υπάρχοντες στο Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Παρά την αισιοδοξία που πηγάζει και από αυτά τα παραδείγματα, εγώ διατηρώ αμφιβολίες».

Κλείνοντας, ο Κλάιν αναφέρεται στον οικονομολόγο της Morgan Stanley Ντανιέλ Αντονούτσι, ο οποίος «πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό περίπου 2,8% αρχής γενομένης από το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι. Αυτή η πρόβλεψη υπονοεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 παρά στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο πολύ;».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top