«Μπλόκο» στο νομοσχέδιο για τα ενήμερα δάνεια

Έντονες οι αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

«Μπλόκο» στο νομοσχέδιο για τα ενήμερα δάνεια
Ομαδικό και βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ενήμερα δάνεια, το οποίο εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είπε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και… η συμπολίτευση!
Για το νομοσχέδιο με τίτλο Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010» έχει οριστεί εισάγεται αύριο για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία έχει ορισθεί εισηγητής ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης.
Αιτιολογώντας τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μιλώντας το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επικαλέστηκε την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουνίου. Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν τη δημοσίευση του Eurogroup.
O ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη, χαρακτήρισε τις διαδικασίες απαράδεκτες σημειώνοντας ότι οι βουλευτές δεν είναι υπάλληλοι της τρόικας.
Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μωραΐτης επέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και υπογράμμισε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος».
Το «απαράδεκτο της διαδικασίας» κατήγγειλε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσαμπίκα Ιατρίδη και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό τόσο σοβαρά νομοσχέδια να συζητούνται με τέτοιες διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που οι διατάξεις δεν λύνουν τίποτε προς χάριν των δανειοληπτών.
Έντονα αντέδρασε και η Χρυσή Αυγή καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο είναι το χειρότερο από όσα η κυβέρνηση διέρρεε για τα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ κατήγγειλε το κατεπείγον.
«Έχουμε σημαντικό πρόβλημα», είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και επεσήμανε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων στην ΕΚΤ αλλά, όπως είπε, φθάσαμε έξι μήνες μετά, για να επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ασφυκτικές προθεσμίες.
Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκε το ΚΚΕ με το Νίκο Καραθανασόπουλο καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα περνάει από τη Βουλή νομοσχέδια με τα οποία επιχειρείται ο εμπαιγμός της κοινωνίας.
Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής κατήγγειλε την προσπάθεια σπέκουλας και θορύβου γύρω από το πρόβλημα των δανειοληπτών που περιμένουν αποφάσεις. «Πρέπει να δούμε τα άρθρα που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας» υποστήριξε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top