Δημόσια δέσμευση Στουρνάρα: Θα ζητήσω νέα μείωση του χρέους της Ελλάδας!

«Θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη. Η Ελλάδα το αξίζει αυτό»

Σε δημόσια δέσμευση πως είναι αποφασισμένος να ζητήσει από το Eurogroup μείωση του χρέους προχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.

«Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, αναφέρθηκε ότι αν η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσαν να αποφασιστούν μέτρα για τη μείωση του χρέους. Νομίζω ότι από το επόμενο καλοκαίρι, θα μπορούσα να επιστρέψω στους συναδέλφους μου και να ζητήσω την εφαρμογή αυτής της ρήτρας. Θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάκαμψη μας. Η Ελλάδα το αξίζει αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην παράταση που δόθηκε στη Γαλλία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ευρύτερα την πολιτική λιτότητας κάνοντας μάλιστα λόγο για «μυωπική πολιτική»: «Σήμερα, όλοι έχουν πλέον κατανοήσει ότι μόνη η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προκαλεί λιτότητα και υποβαθμίζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Γνωρίζετε ότι όταν η κρίση χρέους ήταν στο απόγειό της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έδωσε επί έντεκα μήνες το 2012 ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα γιατί φοβόταν ότι η χώρα μπορεί να βγει από το ευρ��; Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα μυωπικής πολιτικής».

Ως προς την έξοδο της χώρας από τη βαθιά ύφεση, ο κ. Στουρνάρας επιμένει στη διαφωνία του με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ και δείχνει προς την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. «Ο ΟΟΣΑ προβλέπει άλλη μία χρονιά ύφεσης το 2014. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει ��πό το προσεχές έτος. Μην υποτιμάτε τη βελτίωση του ισοζυγίου των τρεχουσών πληρωμών».

Τέλος, ερωτηθείς για την σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα αντέξει: «Έως σήμερα έχουν αντέξει. Είμαι αισιόδοξος, γιατί στις συσκέψεις στις οποίες συμμετέχω υπάρχει αυξημένη αίσθηση συναίνεσης. Υπάρχουν διαφωνίες, κάποιες φορές σκληρές, αλλά όχι επιθυμία να πέσει η κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά τις δυσκολίες, οι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση γιατί αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top