Τσίπρας: σε αδιέξοδο η Ευρώπη λόγω των νεοφιλελεύθερων επιλογών

Επίσκεψη στην Ισπανία και συναντήσεις με κόμματα της Αριστεράς και συνδικάτα

Επίσκεψη στην Ισπανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Pierre Laurent, Πρόεδρο του ΚΕΑ και τον Cayo Lara, επικεφαλής της Κ.Ο. της Ενωμένης ��ριστεράς Ισπανίας συναντήθηκαν με τα Συνδικάτα CCOO και UGT.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτές οι πολιτικές γίνονται στο όνομα της αλληλεγγύης και της ισότητας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι το μέλλον των νέων ανθρώπων, της νέας γενιάς είναι η ανεργία που στην Ελλάδα και την Ισπανία έχει χτυπήσει κόκκινο, στο 60% ή ότι είναι η εργασιακή επισφάλεια. Όπως, επίσης, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Ευρώπη και η ΕΕ μπορεί να είναι μια ένωση κρατών που στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλουν οι ισχυροί».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή και συστημική» την κρίση και πρόσθεσε:

«Το μέλλον μας, λοιπόν, δεν είναι η υποταγή και η μοιρολατρία. Το μέλλον μας είναι ένα μεγάλο μέτωπο των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. Μια νέα μεσογειακή άνοιξη των λαών και των κ��νημάτων μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και να δώσει διέξοδο. Και αυτό το μέτωπο δεν είναι ουτοπία.

Στην Ελλάδα είναι φανερό ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η σύγχρονη αριστερά και οι συμμαχίες της που μπορούν να πάρουν τη διακυβέρνηση, αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία είναι πλέον φανερό: Δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική χωρίς τη σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προοπτική διακυβέρνησης που θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας».

​​​
​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top