Συμφώνησαν πως... διαφωνούν για το αντιρατσιστικό οι τρεις αρχηγοί

Κυβέρνηση: Και να κατατεθεί, η ΝΔ δεν το ψηφίζει!

Πρώτη ανάρτηση: 28/5/2013 - 21.10


Ανοιχτή διαφωνία εκδηλώθηκε κατά τη συνάντηση των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, για το ζήτημα της κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΝΔ αφενός και ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ αφετέρου, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά! Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους αρχηγούς σε νέα σύσκεψη, η οποία πολύ πιθανόν να γίνει την Πέμπτη.

270513211404_4117.jpg
Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη μετά τη συνάντηση και οι δύο επιμένουν στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ.


«Διεκδικώ να έρθει σχέδιο νόμου και το σχέδιο νόμου είναι αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης» δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος όπως πάντα έκανε πρώτος δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών αρχηγών.

«Είναι υποχρέωσή μας και απέναντι στην Ε.Ε και απέναντι στο Συμβούλιο της της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη από κανέναν από τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ΚΕΝΕ, η οποία όπως ανέφερε, «έσπευσε απαραδέκτως να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε νομοθέτημα που για τις ίδιες διατάξεις είχε πει ότι ήταν συνταγματικό».

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι συζητήθηκε και το θέμα της ανεργίας, όπως και της απασχόλησης ανέργων σε κοινωφελή συνεργασία , που θα τεθεί στην ΕΕ, ενώ σε μία άλλη αιχμηρή αναφορά του τόνισε ότι «ετέθη θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και ετέθη με έμφαση».

Στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου επέμεινε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στις δικές του δηλώσεις. Μάλιστα άφησε αιχμές για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και επισήμανε ότι επιμένει στην ανάγκη να ξανασυζητήσουν και τα τρία κόμματα το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης.

«Πρέπει να μιλήσουμε για τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής… δεν παράγονται τα μεγάλα νομοθετικά γεγονότα» υποστήριξε, ενώ έκανε λόγο και για πρόβλημα συντονισμού της κυβέρνησης.

Κατά τον κ. Βενιζέλο πάντως εκτός από τη λύση της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και η κατάθεση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, για την οποία ευελπιστεί ότι όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι θα τη ψηφίσει και η ΝΔ.

Μέγαρο Μαξίμου: ας το καταθέσει όποιος θέλει, η ΝΔ δεν το ψηφίζει

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως επέμειναν ότι η ΝΔ δεν αλλάζει θέση και ότι δεν πρόκειται να καμφθεί από τις αντιρρήσεις των εταίρων της.
«Όποιος θέλει ας το φέρει στη Βουλή, αλλά η ΝΔ δεν πρόκειται να συμφωνήσει με το νομοσχέδιο» διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Προ του ενδεχομένου μείζονος κυβερνητικής κρίσης πάντως θεωρείται πιθανό να επαναληφθεί η σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Στουρνάρας: φορολογικά σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Ο κ. Στουρνάρας – ο οποίος δεν θέλησε να πει το παραμικρό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο – ανέφερε ότι δεν τέθηκε το θέμα της μείωσης των θέσεων απασχόλησης στο Δημόσιο, ότι συζητήθηκε παρουσία του η δημοσιονομικ�� κατάσταση ενόψει της επίσκεψης κλιμακίου της τρόικας στη χώρα μας, όπως συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ανεργία και την ανάπτυξη.

Για το ζήτημα του ΦΠΑ ανέφερε ότι θα συζητηθεί με την τρόικα και ότι θα κατατεθούν φορολογικά σενάρια από την κυβέρνηση, για τα οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις όταν θα είναι έτοιμα.

​​
​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top