Στουρνάρας: Χρειάζεται υπομονή, ανάπτυξη από το 2014

«Νέα μέτρα μείωσης του χρέους μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα»

Αισιόδοξος πως «θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους, αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «The crisis in the Euro-Area».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς και συνέστησε υπομονή διευκρινίζοντας ότι «η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά»

Όπως διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2013 είχε πρωτογενές έλλειμμα 306 εκ. ευρώ «σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012 που σημειώναμε έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός το Μάρτιο ήταν αρνητικός για πρώτη φορά μετά το 1968, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας έπεσαν στο κατώτατο σημείο από το 2010 και πως η τιμή του 10ετούς ομολόγου που πέρσι το Μάιο ήταν μόλις 0,14 ευρώ, ανέβηκε σήμερα στα 0,65 ευρώ.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει στόχο «όχι μόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και να αλλάξει τη χώρα».