Αισιοδοξία για την Ελλάδα και από τον Economist

«Πάνω αλλά ��χι εκτός (κρίσης)» ο τίτλος του άρθρου

Την αισιοδοξία του εκφράζει το βρετανικό περιοδικό Economist για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι δεν έχει βγει ακόμη από τον κύκλο της κρίσης, στο άρθρο του τελευταίου τεύχους του, το οποίο αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, με τίτλο «Πάνω, αλλά όχι εκτός».

Το περιοδικό κάνει σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση της Ελλάδας τον Μάιο του 2012 και τη σημερινή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, υπογραμμίζοντας ότι έλαβαν τέλος οι βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα πλέον και ότι έχει αλλάξει το κλίμα για έξοδο από το ευρώ.

Θετικές αναφορές γίνονται επίσης στην αλλαγή στάσης των μεγάλων διεθνών hedge funds έναντι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά και των μετοχών ελληνικών τραπεζών, ενώ επισημαίνεται η αναμενόμενη αύξηση στην τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 17 εκατομμύρια επισκεπτών, όπως και η επανεκκίνηση των έργων στους εθνικούς οδικούς άξονες, με τη βοήθεια της ΕΕ, που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία έως και 30.000 θέσεων εργασίας.

Αναφορά υπάρχει ακόμη στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΠΑΠ, στο ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom για την ΔΕΠΑ και στην αισιοδοξία για προσέλκυση επενδύσεων μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα.
Ο Economist αναφέρεται όμως και στην μεγάλη αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας λόγω της ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα και στη μετανάστευση 34.000 νέων Ελλήνων στη Γερμανία το 2012, όπως και στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για την προσπάθεια επίτευξης συνολικών περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων της τάξης των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε κατά τα δύο τρίτα: «Είναι σαν να τρέχει κανείς σε μαραθώνιο: έχεις διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, ωστόσο έχεις αρχίσει να κουράζεσαι».

​​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top