Επιπλέον οικονομική βοήθεια ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Θετικός στο ενδεχόμενο αυτό ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Πρώτη δημοσίευση:23/05/13 , 00:22

Επιπλέον οικονομική βοήθεια ζήτησε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αίτημα που αντιμετώπισε θετικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε συνάντηση με τον κ. Βαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια της οποίας, τόνισε ότι δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Βαν Ρομπάι στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, δοθεί κάποιος χρόνος ώστε να αντιμετωπιστούν οι κατεπείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Θετικά είδε το αίτημα της Κύπρου για επιπλέον οικονομική βοήθεια και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να συμβάλουν και εργαστούν όλοι προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματός της κυπριακής πλευράς.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Συμμετείχα σήμερα σε μια ιδιαιτέρως σημαντική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία απασχόλησαν τα θέματα Ενέργειας και Φορολογίας.

Σε παρέμβαση μου, κατά την διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων Ενέργειας, τόνισα τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προ��πτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Τόνισα ότι ο νότιος δρόμος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση. Όπως διαφάνηκε από την όλη συζήτηση, η ηγεσία της ΕΕ εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς την σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και υπόλοιπής Ευρώπης.

Σημείωσα επιπλέον ότι η χρήση των εγχώριων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα των ανεξάρτητων κοιτασμάτων θα συμβάλουν πολύ σημαντικά στην όλη ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Τέλος, υπογράμμισα τη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέας της Ενέργειας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και ταυτόχρονα στην προώθηση της ανάπτυξης και στη δημ��ουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην συζήτηση των θεμάτων φορολογίας, εξέφρασα την υποστήριξη μας στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμησης της απάτης και της φοροδιαφυγής.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, και επειδή τελευταία η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων για δήθεν ξέπλυμα παράνομου χρήματος, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, εξέφρασα την σημασία που αποδίδουμε, τόσο στο θεσμικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όσο και στην εφαρμογή από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισα ότι παρόλο που η Κύπρος είχε αξιολογηθεί θετικά στον τομέα αυτό, κατόπιν αιτήματος των εταίρων μας, δεχτήκαμε μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας των τραπεζών. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώσαμε ότι η γενική εικόνα που προκύπτει για την χώρα μας μετά τις αξιολογήσεις αυτές, δεν δικαιολογεί καθόλου την δυσφήμηση που κάποιοι επιχείρησαν σε βάρος της Κύπρου το τελευταίο διάστημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top