Κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κίνας στο Πεκίνο

Στήριξη και συμφωνίες οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας

Κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνεργασίας και την προώθηση κοινής ανάπτυξης υπέγραψαν σήμερα στο Πεκίνο οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κίνας στα πλαίσια της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά.

Μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

- Η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητος στο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργασθούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσεως του Κυπριακού, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ προς επίτευξη του στόχου αυτού. Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.
-Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν την διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιήσουν πλήρως την Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα, και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει την συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρ��τικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη. Τα δύο μέρη αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινέζικη πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς.

-Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι οι κατ’ εξοχήν χώρες με αρχαία ιστορία και λαμπρό πολιτισμό, αμφότερα τα μέρη συμφωνούν ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν στέρεα θεμέλια. Τα μέρη εκφράζουν την βούληση να ενισχύσουν την τουριστική συνεργασία, ενθαρρύνοντας τις εκατέρωθεν επισκέψεις των πολιτών τους. Η Κινεζική Κυβέρνηση καλωσορίζει την διοργάνωση από ελληνικής πλευράς εκδηλώσεων τουριστικού περιεχομένου στην Κίνα και δηλώνει την πρόθεσή της να τη συνδράμει ενεργά. Τα δύο μέρη δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν στενή επικοινωνία και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημονικών ερευνών, των ανταλλαγών νέων, της διδασκαλίας γλώσσας κλπ.

-Τα δύο μέρη υπογραμμίζουν ότι αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ως στρατηγικού χαρακτήρα και μακράς προοπτικής και θα εξακολουθήσουν να προωθούν από κοινού την περαιτέρω ανάπτυξη της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Κίνας. Η Κίνα επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ η Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο μέσα στην Ε.Ε. για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας. - Τα δύο μέρη επαναλαμβάνουν ότι τα κράτη οφείλουν να σέβονται τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να διαφυλαχθεί η παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη. Τα μέρη θα καταβάλουν κοινές και συνεχείς προσπάθειες να ενισχύσουν τη συνεργασία και συντονισμό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σημερινές προκλήσεις και απειλές.

- Τα δύο μέρη τάσσονται υπέρ του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής πολυμορφίας σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρούν αναγκαίο να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, γόνιμες ανταλλαγές στο πλαίσιο της συμπληρωματικότητας και αρμονική συμβίωση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Τα μέρη συμφωνούν ότι ο κινεζικός και ο ελληνικός πολιτισμός αποτελούν κορυφαία πρότυπα του ανατολικού και του δυτικού κόσμου. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι δύο χώρες έχουν σημαντικές δυνατότητες να εργασθούν από κοινού για να υλοποιήσουν την κοινή πρόοδο, στηριζόμενες στην ανανέωση των δεσμών μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών τους.

-Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Α. Σαμαράς εξέφρασε την βαθύτατη ικανοποίησή του και τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την θερμή και φιλική υποδοχή που του επιφύλαξε η κινέζικη πλευρά και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Li Keqiang για επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός κ. Li Keqiang την αποδέχθηκε με χαρά και εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα σε κατάλληλη στιγμή και για τις δύο πλευρές.

-Τα δύο μέρη υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας και επιχειρηματικών συμβολαίων σε τομείς εμπορίου, ναυτιλίας, τηλεπικοινωνίας κ.α.

​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top