Βενιζέλος από τις ΗΠΑ: η κρίση αυτή τη φορά θα χτυπήσει τον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ

«Υπάρχει κοινή εμπειρία στο Νότο της Ε.Ε. αλλά όχι συστράτευση»

Την ανησυχία του ότι αυτή τη φορά η κρίση θα χτυπήσει τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον.«Το κυριότερο είναι να πούμε την αλήθεια με τ’ όνομά της. Υπάρχει φόβος στην Ευρώπη για μία νέα φάση της κρίσης χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα χτυπήσει το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, όχι λόγω μεγάλου δημοσίου χρέους με τη μορφή ποσοστού ως προς το ΑΕΠ, αλλά λόγω των μεγάλων απόλυτων μεγεθών που έχει το χρέος του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, άρα λόγω των υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης από μια αγορά που δε διαθέτει εγχώρια ευρωπαϊκά κεφάλαια, γιατί τα κεφάλαια έχουν προ πολλού μετακινηθεί αλλού και εκτός του ευρω-ατλαντικού χώρου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Για τις χώρες του Νότου επισήμανε ότι «κοινό χαρακτηριστικό αυτού του πολιτικού ευρωπαϊκού Νότου είναι η αβεβαιότητα που είναι και οικονομική και πολιτική και κοινωνική», ενώ πρόσθεσε ότι αν και «υπάρχει κοινή εμπειρία, αλλά δεν υπάρχει συνείδηση κοινής μοίρας και δεν υπάρχει συστράτευση».

Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε την οικονομική κρίση με την κρίση στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, επειδή όπως υποστήριξε το Μάαστριχτ ήταν η επίσημη εγκατάλειψη των κεϋνσιανών πολιτικών, καθώς ο στόχος της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας, δεν συνοδεύτηκε από τον εφάμιλλο στόχο της πλήρους απασχόλησης».

​​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top