Αυστηρές ποινές για ρατσιστική βία και εκθειασμό εγκλημάτων στο νέο νομοσχέδιο

Τι περιλαμβάνει και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για κόμματα και αρχηγούς κομμάτων

Αυστηρές ποινές για ρατσιστική βία και εκθειασμό εγκλημάτων στο νέο  νομοσχέδιο
Διατάξεις που αυστηροποιο��ν το νομικό πλαίσιο για τους υπέρμαχους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας , οι οποίοι ουσιαστικά παροτρύνουν και οδηγούν σε βιαιοπραγίες κατά συγκεκριμένων ομάδων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο απέστειλε επισήμως πλέον χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στην γραμματεία της Κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. To νομοσχέδιο, που τελικά "πέρασε" από την τρικομματική κυβέρνηση χωρίς "εκπτώσεις" , παρότι προκάλεσε κόντρα​ μεταξύ του Γ.Γ. της κυβέρνησης T. Mπαλτάκου και του Υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη για τη διαχείριση της υπόθεσης, θεωρείται ουσιαστικά "φωτογραφικό" για τη Χρυσή Αυγή και τις - κατά τους καταγγέλλοντες- δράσεις της, αφού ο δημόσιος εγκωμιασμός πράξεων γενοκτονίας (ναζισμός κλπ) από επικεφαλής νομικού προσώπου μπορεί να προκαλέσει ανάκληση άδειας και κόψιμο κρατικής επιχορήγησης, πρόστιμο έως 200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ανήκει όμως σε ομάδα, μπορεί να επιβληθεί και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια (π.χ Βουλευτής αν αρθεί η ασυλία του και οδηγηθεί σε δίκη).

Στοιχείο που δεν είχε γίνει γνωστό είναι και αυτό που αναφέρει πώς η ρύθμιση αυτή αφορά και ΜΜΕ τα οποία μπορεί να φιλοξενούν τέτοιες απόψεις ή προφανώς πρόσωπα που εκφράζουν τέτοιες απόψεις. Κι αυτός -πιθανόν- είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μην φιλοξενούνται στα ΜΜΕ υμνητές τέτοιων φαινομένων και να εκπαραθυρωθεί η δημόσια τοποθέτηση τέτοιων προσώπων αφού το ΕΣΡ θα έχει δικαίωμα να ανακαλεί άδειες λειτουργίας κλπ.

Οι διατάξεις αυτές είναι - σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι πιο κοντά στην νομική εκπαραθύρωση της Χρυσής Αυγής ,εντός όμως των περιθωρίων που δίνει η Συνταγματική τάξη.

Σήμερα απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, εκ νέου το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων –καταργούμενων διατάξεων. Ήδη το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ’ αυτού. Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση. Με τις νέες διατάξεις μεταξύ άλλων: Τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά προφανώς και μέλη οργανώσεων ή κομμάτων που δρουν ανεξέλεγκτα σε περιπτώσεις μεταναστών (π.χ επιδρομή σε πάγκους λαϊκών αγορών).
​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top