Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, κατά το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία

Κατά και η Χρυσή Αυγή που μιλά για «ρατσισμό εναντίον Ελλήνων»

Υπέρ  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, κατά το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία
Απολύτως συμφωνούν ΠΑΣΟΚ κ��ι ΔΗΜΑΡ με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο συμφωνεί, έστω και με ορισμένες επιφυλάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σπάνια στιγμή συμφωνίας με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αντίθετο όμως με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι το ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι με τις ρυθμίσεις του ανοίγει ο δρόμος για «ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης». Αντίθετη φυσικά είναι η Χρυσή Αυγή με το ίδιο νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά των εκφραστών του ναζισμού ζητά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Εξίσου αναγκαίο είναι να συμπληρωθεί και κυρίως να εφαρμοστεί με συνέπεια και σταθερότητα ο κανονισμός της Βουλής ώστε να προστατεύεται το Κοινοβούλιο από αυτούς που εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανεκτικότητα της Δημοκρατίας με στόχο τον ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών».

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει σε δική της ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο:«Το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας έχει δημοκρατικό περιεχόμενο. Λαμβάνει υπόψη του αυτό που σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες είναι κεκτημένο, ότι δηλαδή οποιαδήποτε έκφανση ρατσισμού είναι ποινικοποιημένη ενέργεια. Σε μια περίοδο όπου υπάρχει έξαρση ρατσιστικής βίας και άνοδος των άκρων, είναι επιβεβλημένη ενέργεια η αυστηροποίηση του νόμου. Η δημοκρατία, εκτός από ανοχή, έχει και κανόνες δικαίου τους οποίους όλοι οφείλουν να τηρούν και να σέβονται».

«Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η (έστω και πολύ καθυστερημένη) πρωτοβουλία» του υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή η χρήση των δημοκρατικών θεσμών από τους ναζί για την προπαρασκευή ή την κάλυψη εγκληματικών πράξεων. Είναι πια ώρα να σταματήσει η κοντόφθαλμη ανεκτική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, είναι ώρα να δοθεί τέλος στη διακίνηση της άθλιας και ανιστόρητης θεωρίας "των δύο άκρων". Είναι ώρα να σταματήσει η "ασυλία" των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επισημαίνει ότι «πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή ώστε να μην παραβιαστούν βασικές πολιτικές ελευθερίες στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η προπαγάνδιση του εγκλήματος και η προπαρασκευή του, και άλλο η διακίνηση ιδεών -ακόμα και αν αυτές είναι αποκρουστικές. Η πλήρης ελευθερία του λόγου είναι συστατικό στοιχείο κάθε πραγματικής δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του:«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν είναι ούτε αθώο ούτε έχει πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού, του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής. Στηρίζεται και ενσωματώνει αποφάσεις και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, στοχοποιούν και βάζουν περιορισμούς στην πολιτική δράση κομμάτων και κινημάτων που αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ. Άλλωστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως ρητά αναφέρεται, ενσωματώνει απόφαση – πλαίσιο της ΕΕ στην οποία γίνεται λόγος για επικείμενες πρωτοβουλίες ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης».

Αντίθετη με το νομοσχέδιο είναι από τη δική της σκοπιά η Χρυσή Αυγή, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η συγκυβέρνηση της υποταγής και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού θεσπίζει άθλιους νόμους για να περιορίσει τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής. Δεν μας συγχωρούν ότι είμαστε η φωνή της Αλήθειας ενάντια στο σύστημα της απάτης, της κλεπτοκρατίας και της προδοσίας». Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει επίσης ότι «ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων, που καθημερινά ληστεύονται και δολοφονούνται από ξένους εγκληματίες».

​​​​​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top