Έκλεισε το “deal” με την Emma Delta για την πώληση του ΟΠΑΠ

Δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα

«​Κλείδωσε» και επίσημα έναντι τιμήματος 652 εκ. ευρώ η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που μιλά για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης.

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως «τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δ��μόσιο ταμείο».

Ο κος Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με «αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Υπενθυμίζουμε πως η αρχική προσφορά ήταν 30 εκατ χαμηλότερη και συγκεκριμένα άγγιζε τα 622 εκατ. ευρώ!

ΤΑΙΠΕΔ: 18 φορές τα κέρδη το τίμημα της αγοράς του 33% του ΟΠΑΠ

«Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρει μέσω ανακοίνωσής του το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, «το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκ. [συν] τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013. Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση», συνεχίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η κερδοφορία τους Οργανισμού θα μειωνόταν κατά 6,3 δισ. «στην δεκαετία» λόγω του νέου φόρο�� της τάξης του 30% που επιβλήθηκε στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιγνίων από τις αρχές του 2013.

Βίντεο alpha

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top