Στη Βουλή δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά

Κατηγορείται για "πάγωμα" προστίμου σε εταιρία μεταφοράς πετρελαίου στα Σκόπια

Στη Βουλή μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης, δικογραφία σε βάρος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, που περιλαμβάνει καταγγελίες πώς παρενέβη ώστε να παγώσει ο έλεγχος σε βάρος εταιρίας πετρελαιαγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, σε βάρος της οποίας καταλογίστηκαν οφειλές προς το Δημόσιο (ΦΠΑ) ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εφοριακού, η εταιρία , στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ και μετέφερε πετρέλαιο στα Σ��όπια υπέβαλλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο ελεγκτής (και καταγγέλλων) όμως διαπίστωσε πως όχι μόνον δεν πρέπει η εταιρία να πάρει επιστροφή ΦΠΑ αλλά υπάρχει και οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Δόθηκε μάλιστα και εντολή για περαιτέρω έρευνα για τα έτη 2006-10 και διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Η εταιρία έσπευσε αρχικά να καταβάλλει τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ αλλά αντέδρασε για την καταβολή των υπολοίπων χρημάτων. Τότε φέρεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να παρενέβη ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημ.Κουσελάς για να παγώσει ο έλεγχος εν αναμονή της ψήφισης τροπολογίας η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρίας πετρελαιοειδών. Η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και σύμφωνα με τον καταγγέλοντα εφοριακό, η εταιρία πήρε πίσω τόσο τα 5,7 εκατομμύρια που αρχικά κατέβαλλε , ενώ ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η ζημία σε βάρος του δημοσίου υπολογίζεται σε 33,8 εκατομμύρια ευρώ, πλην η υπόθεση χωρεί πολλές συζητήσεις δεδομένου πώς υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε ο πρώην υφυπουργός.

Ο λόγος α��ήκει πλέον στην Βουλή για να αποφασίσει για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού, ενώ ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, τους υπευθύνους της εταιρίας κλπ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

Το Νοέμβριο του 2012 έφθασε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ανώνυμη αναφορά από εφοριακό που έκανε λόγω για άνωθεν παρεμβάσεις κατά τον έλεγχο επιχείρησης και συγκεκριμένα μίλησε για υφυπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2010. Ο εφοριακός υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου δέχτηκε κρούσεις από άλλους εφοριακούς της ΔΟΥ όπου υπηρετούσε για να μην καταλογίσει μεγάλα πρόστιμα, ώστε να εγκριθεί επιστροφή φόρου 6,5 εκ. Ευρώ. Η άρνηση στο να δεχθεί αυτές τις πιέσεις προκάλεσε παρέμβαση από ιδιαίτερο γραφείο υπουργού. Ο εφοριακός προσπάθησε να ζητήσει εξηγήσεις και ως απάντηση έλαβε την έγγραφη μετακίνησή του στη ΔΟΥ Νεάπολης της Θεσσαλονίκης. Ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας αντικαταστάθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο εφοριακός ξεκίνησε τον φορολογικό έλεγχο το 2009. Με 2 εκθέσεις του καταλόγισε πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 5 και 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι εκθέσεις αυτές ακυρώθηκαν από την ίδια του την υπηρεσία. Σύμφωνα με την καταγγελία του στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη η εταιρία ευνοήθηκε και το πρόστιμο μειώθηκε στα 2 εκ. Ευρώ ενώ πήρε και τον ΦΠΑ πίσω, ύψους 6,5 εκ. Ευρώ. Ο εφοριακός κατονομάζει τον υφυπουργό ως το πολιτικό πρόσωπο που έκανε την παρέμβαση για να αλλάξουν τα στοιχεία των εκθέσεων ελέγχου αλλά και για να απομακρυνθεί ο ίδιος.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top