Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε ως «πειραματόζωο»

"Καταβάλλονται προσπάθειες για να μετριαστούν οι συνέπειες"

Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε από τους εταίρους της ως «πειραματόζωο» για να εφαρμοστεί η θεωρία του «κουρέματος» των καταθέσεων, δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη αλληλεγγύης έναντι της Λευκωσίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε τη Δευτέρα σε δεξίωση προς τιμήν των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ που συνέρχονται σε διήμερη σύνοδο στη Λευκωσία, επεσήμανε ότι βρίσκονται στην Κύπρο σε μία κρίσιμη συγκυρία και ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να μετριάσει τις συνέπειες της απόφασης του Eurogroup με στόχο να προστατέψει τα συμφέροντα όσων επηρεάζονται και να βοηθήσει για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Κύπρου και στο τραπεζικό σύστημα.

«Στη διάρκεια όλων μου των επαφών με ευρωπαίους ομολόγους μου και ανώτατους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών οργάνων πριν από τη συμφωνία του Eurogroup, είχα μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν ζητεί ειδική μεταχείριση, αλλά αναμένει μια δίκαιη αντιμετώπιση, η οποία να βασίζεται στους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους άλλους ευρωπαίους εταίρους και ότι απλά ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε, δηλαδή αλληλεγγύη», διευκρίνισε.

Δυστυχώς, τόνισε, «η βασική ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης δεν έτυχε σεβασμού και λήφθηκαν αποφάσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια επιβλήθηκαν».

Ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα το προηγούμενο, που δημιουργήθηκε στην Κύπρο, να ��ην έχει συνέχει�� και να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη, αν και τόνισε ότι ο λόγος ύπαρξης ενός προηγούμενου είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει στην εξυπηρέτηση της εφαρμογής κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών που θα επαναληφθούν και αλλού.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, όπως καταγράφεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που αναφέρεται στη συνεισφορά τους στην καλή λειτουργία της Ένωσης.

Αναφέρθηκε ακόμη στον αυξημένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην αρχή της συναπόφασης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει δεσμευμένος στον στόχο για επανένωση της χώρας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, το νομικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η λύση πρέπει βέβαια να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ωστόσο, είπε, «είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποφεύγουν να θέτουν στο τραπέζι οποιεσδήποτε προτάσεις που οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top