Μαλλιά-κουβάρια ΠΑΣΟΚ με ΝΔ για τον Η. Κικίλια του ΟΑΕΔ

Απέσυρε ο Χατζηδάκης την τροπολογία για τις Κυριακές μετά τις αντιδράσεις

Πρώτη ανάρτηση 18.06

«Μαλλιά-κουβάρια» έγιναν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ σήμερα, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο, η οποία απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αφορμή το ζήτημα του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Η. Κικίλια και την απαίτηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση να παραιτηθεί. Το ζήτημα προκάλεσε την ενόχληση και της ΔΗΜΑΡ, της οποίας πρότασ�� ήταν επίσης να παραμείνει στη θέση του, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Σαμαρά.


«Ντροπή τους» απάντησε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα τα οποία ασκούν δριμεία κριτική στον επικεφαλής του ΟΑΕΔ κ. Η. Κικίλια
, σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων καταπολέμησης της ανεργίας. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει μάλιστα σαν «υπονόμευση» της προσπάθειας για ανάσχεση της ανεργίας τα σχετικά δημοσιεύματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του κ. Κικίλια λόγω προβλημάτων στη συνεργασία τους, αλλά οι φήμες οργιάζουν ότι ουσιαστικά το ίδιο ζήτημα ήταν και η αιτία της δυσαρέσκειας του υπουργείου Εργασίας.
Στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Επειδή συντονισμένα σημερινά δημοσιεύματα δημιουργούν π��ραπλανητικές εντυπώσεις που εξ αντικειμένου υπονομεύουν την προσπάθεια να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία είναι το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα, πρέπει αν επισημάνουμε τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και εβδομάδες προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάσχεσης της ανεργίας με τη στήριξη 500.000 υφισταμένων θέσεων εργασίας σε κλάδους που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και τη δημιουργία περίπου 200.000 προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους και κατά προτίμηση για ανέργους στις οικογένειες των οποίων δεν υπάρχει κανένα εργαζόμενο μέλος (απόλυτη ανεργία).

Η άμεση προώθηση του προγράμματος αυτού είναι όρος αξιοπιστίας των κυβερνητικών χειρισμών σε σχέση με τη διαχείριση για την υπέρβαση της κρίσης.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού προϋποθέτει βεβαίως τη μεταφορά, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, πόρων από Διαρθρωτικά Ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Όλα αυτά θα γίνουν με αυτοματοποιημένο και διαφανή τρόπο, καθώς η στήριξη των υφισταμένων θέσεων εργασίας θα γίνει με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η δε κάλυψη των προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με τρόπους που ήδη έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και χωρίς κανέναν ενδιάμεσο. Ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμη την αναγκαία υποδομή για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας το λιγότερο κοινωνική αναλγησία, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως «ρουσφέτι». Ντροπή τους»!

Μένει μέχρι να... φύγει ο Κικίλιας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια είχε νωρίτερα ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και τον ενημέρωσε ότι ο κ. Κικίλιας θα παρμείνει στην θέση του έως ότου υπάρξει συμφωνία για τον αντικαταστάτη του.

Το θέμα "Κικίλιας" είχε συζητηθεί και στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό καθώς είχε διαπιστωθεί μεγάλη δυσκολία στην συνεργασία και την συνεννόηση του με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση. Του καταλογίζεται ότι έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις προγραμμάτων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κυβέρνηση αλλά και καθυστερήσεις στην προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων με συγκεκριμένα παραδείγματα για εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ηλίας Κικίλιας είχε τοποθετηθεί στην Διοίκηση του ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2009 και μετά τις εκλογές παρέμεινε στην θέση του με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν δημοσιεύματα και αναφορές στο διαδίκτυο ότι ο κ. Κικίλιας έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, ο οποίος υπενθύμισε την ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 21 Ιανουαρίου 2013, με θέμα «την επί τριετία προκλητική αδυναμία του ΟΑΕΔ να απορροφήσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια για την ενίσχυση της απασχόλησης». ​

Η κόντρα αυτή πάντως έρχεται λίγο μετά την υπαναχώρηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη στο ζήτημα των ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή, μετά τις αντιδράσεις και πάλι από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση επιδίωκε το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά οι έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ανάγκασαν τον κ. Χατζηδάκη να αποσύρει τελικά την τροπολογία που είχε καταθέσει.
​​​​​​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top