Μπαρόζο: Να μάθουμε από το πάθημα της Ελλάδας

«Η καθυστέρηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων φέρνει νέα μέτρα»

Το πάθημα της Ελλάδας να γίνει μάθημα ζητά ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

«Αν υπάρχει κάποιο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, είναι ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι οι ρίζες της κρίσης είναι «οι ανεύθυνες πρακτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η απώλεια ανταγωνιστικότητας σε ορισμένες οικονομίες και οι κυβερνήσεις που ξόδευαν πέρα από τις δυνάμεις τους» και υποστήριξε ότι «αν τα κράτη-μέλη δεν είχαν επιτρέψει τη συσσώρευση των παραπάνω προβλημάτων, τότε θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει να ζητήσουν στήριξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια το 2010, «η Ευρωζώνη δεν διέθετε τις δομές για να αντιμετωπίσει συντεταγμένα την κρίση. Πλέον εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης, που θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον». Μάλιστα, εκτιμά ότι εάν υπήρχαν τότε οι δομές η κρίση δε θα λάμβανε τέτοιες διαστάσεις: «Αν αυτές οι δομές υπήρχαν το 2010, τότε νομίζω ότι η κρίση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή. Πλέον εργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Αθήνας ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά, όπως είναι και ο σκοπός του προγράμματος».

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξαίρει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας και τονίζει με νόημα ότι οι μηχανισμοί στήριξης «επιτρέπουν την πιο σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω των δανείων που δίνονται, αλλά τα δάνεια αυτά θα επιστραφούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top