Γ. Παπανδρέου: τραπεζικό απόρρητο και φορολογικοί παράδεισοι ληστεύουν τις εθνικές οικονομίες

Δήλωση στην ιστοσελίδα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Το τραπεζικό απόρρητο, τα κέντρα offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι ληστεύουν από τις εθνικές οικονομίες κεφάλαια ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ιστοσελίδα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για κλιμακούμενο πρόβλημα που έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανισότητας στις κοινωνίες μας, με τον παγκόσμιο πλούτο να συγκεντρώνεται πλέον στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας και έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς,» καθώς η πολιτική καθίσταται όμηρος ισχυρών οικονομικών λόμπι», όπως υποστηρίζει.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρει ακόμα ότι τα μεγάλα θύματα είναι οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. οι οποίες τιμωρούνται περαιτέρω «καθώς το βάρος της προσαρμογής πέφτει αναμφισβήτητα και άδικα στις ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες, που δεν μπορούν να αποφύγουν την καταβολή των φόρων τους».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ακόμα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής απαιτεί από διεθνείς οργανισμούς, ��πως ο ΟΗΕ και το G20, να λάβουν δραστικές αποφάσεις και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού και τη θέσπιση ενός διεθνούς φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Επισημαίνει τέλος ότι οι προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επι��ροπή, καθώς και από χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ν. Αφρική.

​​
Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top