Σαμαράς στο συνέδριο Economist: πετύχαμε όσα δεν είχαμε πετύχει επί δεκαετίες

«Η Ελλάδα δεν είναι πια η Ιφιγένεια της Ευρώπης» τόνισε

Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μέσα σε λίγο καιρό όσα δεν είχε πετύχει η χώρα επί δεκαετίες, υποστήριξε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist.

«Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα εθεωρείτο η Ιφιγένεια της Ευρώπης. Σήμερα δεν είναι. Πιάνει τους στόχους της, βρίσκεται κοντά στο τραπεζικό πλεόνασμα, το τραπεζικό μας σύστημα κεφαλαιοποιείται για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε για το ίδιο θέμα, την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, αλλά και τις εξελίξεις που μεσολάβησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Πριν λίγους μήνες πολλοί προέβλεπαν την καταστροφή του ευρώ. Στον ευρωπαϊκό τύπο μας έδιναν λίγους μήνες ζωής μόνο… Σήμερα η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και σταθεροποιείται, ενώ και το ίδιο το ευρώ μοιάζει ισχυρότερο. Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα θεωρούνταν ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης».

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε το ξεκίνημα της ενιαίας αγοράς, «από τρεις πολιτικούς που άλλαξαν τη μοίρα των χωρών τους» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε (εννοώντας προφανώς Θάτσερ, Μιτεράν και Κολ). «Και οι τρεις, ο καθένας με τον τρόπο του πήγαν κόντρα στο τραύμα της εποχής τους και έκαναν πράγματα καθοριστικά για την τύχη του κόσμου έκτοτε» επισήμανε.

«Η πραγματικότητα δεν σταματά να μας εκπλήσσει και η πολιτική έχει την κακή συνήθεια να μας επιφυλάσσει διάφορες εκπλήξεις, να διαψεύδει αυτά που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ακλόνητες σταθερές» είχε αναφέρει προηγουμένως ο πρωθυπουργός, σχετικά με την ανατροπή των βεβαιοτήτων. Για την εποχή αυτή σημείωσε: «Ανήσυχη και μεταβατική η πολιτική πριν 30 χρόνια, όταν ο κόσμος συνερχόταν από μια ταραγμένη εποχή μετά από δ��ο πετρελαϊκές κρίσεις και μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Και όμως λίγα χρόνια μετά, τα πράγματα πήγαν αντίστροφα, αρκεί να θυμηθούμε την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

​​​