Α.Μανιτάκης: Επίτευγμα της κυβέρνησης οι αποχωρήσεις των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε στο συνέδριο του Economist

Για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο που θα ανοίγει την "πόρτα" της εξόδου, θα προσλαμβάνεται ένας νέος, καταρτισμένος υπάλληλος μετά από διαγωνισμό. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κος Α��τώνης Μανιτάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist».

Ως επίτευγμα της ελληνικής πλευράς παρουσίασε την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου να ενταχθούν οι αναγκαστικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης και ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού και όχι στη βάση ποσοτικών στόχων (μείωση προσωπικού, εξοικονόμηση πόρων).

Ο κος Μανιτάκης επανέλαβε πως η αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 αφορά όσους κρίνουν τα πειθαρχικά συμβούλια ως ακατάλληλους και ανεπαρκείς.

«Ο ποιοτικός αυτός στόχος ήταν εξαρχής δικός μας στόχος (...). Δεν μας το επιβάλλει η τρόικα. Εμείς το είχαμε σχεδιάσει από την αρχή» τόνισε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κινητικότητας σημείωσε ότι προχωρά και αποβλέπει «στην ορθολογική ανακατανομή ενός ανορθολογικά κατανεμημένου προσωπικού».Όπως είπε, το υπουργείο σχεδιάζει τη μετακίνηση 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.

Ο κος Μανιτάκης δε δίστασε να παραδεχτεί πως στο θέμα της πειθαρχικής ευθύνης και δίωξης η κατάσταση «δεν ήταν ικανοποιητική», αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση «έκανε και κάνει σε έξι μόνο μήνες, στον τομέα της πειθαρχικής ευθύνης, όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι θεσμικές και νομοθε��ικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συνδυαστούν με τη ριζική αλλαγή πρακτικών, συμπεριφορών και κυρίως ηθικών στάσεων. «Θα ��ρέπει να απαλλαγούμε από τον μη ηθικό κανόνα της μεταπολίτευσης: ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό. Όχι. Ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό» τόνισε επ’ αυτού.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top