Στουρνάρας: Τα βρήκαμε σε όλα με την τρόικα, χωρίς πρόβλημα οι δόσεις

Τομσεν: Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας - Η ανακοίνωση της τρόικας

Πρώτη ανάρτηση: 15/4/2013 - 11.01

Για συμφωνία σε όλα με την τρόικα και για εκταμίευση των δόσεων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή εμπόδιο έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του Economist.

«Έχουμε ομαλή περάτωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως αυτό θα το επιβεβαιώσει και ο… Πολ Τόμσεν της τρόικας μόλις πάρει το λόγο!

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι κρατήσεις στον Τουρισμό είναι ενθαρρυντικές καθώς κυμαίνονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ενώ έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στον προϋπολογισμό το α’ τρίμηνο: «Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 500 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενου ελλείμματος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ».

«Η Ελλάδα κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της και να επιζήσει. Διαπραγματεύθηκε όσο καλύτερα μπορούσε δεδομένων των συνθηκών. Όταν οι αγορές είναι κλειστές, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός Ε.Ε. να σου δανείσει τότε διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου. Εναλλακτική θα ήταν η έξοδος από το ευρώ αλλά αυτό θα ήταν καταστροφική λύση. Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ορατό -πλέον- φως στο τούνελ: «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Μείζων στόχος είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος ούτως ώστε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους. Έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2016 και τα 3/4 της απαιτούμενης προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα. Η εναπομείνασα προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη».

Τόμσεν: Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας

Την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας επιβεβαιώσε ο Πολ Τόμσεν παίρνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Οικονομικών.

Ο επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση» και χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί.

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι παρά τη μείωση των μισθών οι τιμές μόλις πρόσφατα άρχισαν να μειώνονται και πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά σε αυτό το κομμάτι, ενώ πρόσθεσε πως στο χρηματοπιστωτικό τομέα «διασφαλίστηκε η σταθερότητα».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, χαρακτήρισ�� ανεπιτυχείς τις έως τώρα προσπάθειες: «Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ανεπιτυχείς. Χρειάζεσαι νέα άτομα για να έχεις έναν αποδοτικό δημόσιο τομέα. Δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας. Θα υπάρξει αντικατάσταση προσώπων με νέα. Δεν έχουν υπάρξει αναγκαστικές απολύσεις στο δημόσιο. Πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτό που συμβαίνει στο δημόσιο με αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, ο επικεφαλής της τρόικας σημείωσε ότι κύριος στόχος ��ου προγράμματος της Ελλάδας είναι «να καταστεί πιο ανταγωνιστική η οικονομία και να έχουμε μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στις εξαγωγές» και υπογράμμισε πως η Ευρώπη έχει τη διάθεση αλλά και τ�� σχέδιο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ευρωζώνης: «Όσοι αμφισβητούν τη βούληση της Ευρώπης να δράσει, τους λέω ότι αυτό θα το δουν πολύ σύντομα. Η Ευρώπη έχει ήδη δαπανήσει 185 δισ. ευρώ σε μια οικονομία όπως αυτή της Ελλάδας. Οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να συνεχιστεί το πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες. Νομίζω πως το ποτήρι είναι μισογεμάτο».

Η ανακοίνωση της τρόικας: «Η αποστολή έφθασε σε συμφωνία με τις αρχές»

Τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση επικυρώνει και η ανακοίνωση της τρόικας.

«Τα μέλη της τρόικας συνέταξαν την έκθεση για την Ελλάδα. Η αποστολή έφθασε σε συμφωνία με τις αρχές για την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική που θα διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε τροχιά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των εκπροσώπων των δανειστών.

Διάγγελμα Σαμαρά: Σε λίγο καιρό η Ελλάδα δε θα εξαρτάται από Μνημόνια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top